«Укрпошта» підвищила тарифи. Чи стануть якіснішими послуги на Закарпатті?

«Укрпошта» підвищила тарифи. Чи стануть якіснішими послуги на Закарпатті?
З 10 вересня за новими цінами відправляємо листи, бандеролі та всю кореспонденцію. Але подорожчання не останнє. Кошти обіцяють відправити на підвищення зарплат працівників, але чи врятує це ситуацію? Особливо на Закарпатті, де вже відомо про численні факти закриття поштових відділень…

 

Неприємний сюрприз для багатьох українців – «Укрпошта» підвищила тарифи на доставку листів, посилок, замовлень в інтернет-магазинах тощо. При цьому найнеприємніше те, що нинішнє подорожчання не остаточне, перед новим роком чекає ще одне, передає segodnya.ua.

Наскільки подорожчають відправлення?

Отже, Національна комісія з держрегулювання в сфері зв'язку та інформації (НКРЗІ) ще в серпні прийняла рішення про затвердження нових граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв'язку (№ 414). Згідно з ним, граничні тарифи на послуги всередині країни заплановано підняти двічі: перше 10 вересня, наступне заплановане на 1 січня 2019 року.

Перше подорожчання становитиме від 30 до 40% залежно від виду поштового відправлення. Наприклад, за пересилку звичайного листа масою до 50 г до сих пір потрібно було платити 5 грн - тепер 7 грн (без ПДВ). За простий лист масою від 50 до 250 г до сих пір на пошті брали 7,5 грн - будуть брати 10,5 грн. Тариф на просту бандероль до сих пір становив від 7,5 грн (масою до 250 г) до 25 грн (масою від 2 до 3 кг). Тепер тарифи становлять від 10,5 до 35 грн відповідно. Всі ці види поштових відправлень подорожчали приблизно на 40%.

До 10 вересня проста посилка без оголошеної цінності в межах однієї області коштувала 10 грн - тепер буде коштувати 13 грн (+ 30%). Посилка Україною коштувала 15 грн - буде 18 грн (+ 20%).

З Нового року розцінки піднімуться ще на 14-15%. Так, простий лист масою до 50 г коштуватиме вже 8 грн, пріоритетне - 10 грн (до 10 вересня коштували 5 і 6,5 грн відповідно). Посилка з Україною буде коштувати 20 грн плюс 3 грн за кожний неповний кілограм ваги (до 10 вересня коштувала 15 грн плюс 2 грн за кожний кілограм).

Куди спрямують зароблене?

Як зазначають на Укрпошті, додаткові заробітки планують спрямувати на підвищення зарплат працівників. Чи покращить це якість надання послуг – питання, яким уже задалися численні закарпатці, адже останнім часом через подорожчання послуг альтернативних компаній до традиційної української пошти звертаються все частіше. Натомість Укрпошта не поспішає  покращувати основне – доступність. Відіграється при цьому на листоношах, простих працівниках – їм настільки зменшили оплату праці, що просто жах. Так, середня зарплата по підприємству на сьогодні одна з найнижчих по країні – 4,7 тис грн.

А уявіть, якщо треба працювати 6 днів на тиждень і по 12 годин в день? І в дощ, і в сніг, і коли тільки треба...

Так, останніх півтора року листоноші (як по Закарпаттю, так і по всій Україні) працюють 6 днів на тиждень за 0,9 ставки від мінімалки. Оклад листоноші (за інсайдерською інформацією) був таким: 3805 грн, але коли перевели на 0,9 ставки – стало 3400 грн, до всього мінус 20,5 % податків – на руки 2720. У червні ж цього року листонош попередили про переведення на 5-денний робочий графік і 0,8 ставки. У підсумку, по Ужгороду закрилися через масове звільнення працівників близько 5 відділень одразу, на великих відділеннях людей поменшало щонайменше вдвічі. 

Тобто, поменшало тих, хто реально розносить пенсії, соцдопомоги, листи, газети, іншу кореспонденцію.

І ще раз: зменшили зарплати тим, на кому найбільша відповідальність – ходити з величезними сумами без охорони по місту/селу і носити непідйомні сумки з листами/кореспонденцією тощо.

Результат - вся кореспонденція по тих відділеннях, котрі зачинилися, з червня просто стоїть в коробках – її нема кому оформляти і розносити…

Тим, хто залишився, пропонують обслуговувати по дві ділянки, відповідно, дві ставки – аж 1,6, тобто, й 5 тисяч не набіжить. І це за ту ж так відповідальність, важку роботу і цілий день на ногах!

Про яке покращення послуг у такому разі можна говорити?

«Прийшли до керівництва компанією люди, які не компетентні в поштовій роботі. Вони щось вводять своє, але воно не стикається з реальністю», – так сказала редакції одна з листонош.

Що буде далі -– час покаже. Тільки очевидно, що в нинішніх умовах і за такого підходу «Укрпошта» ризикує втратити й тих клієнтів, котрі ще досі з різних причин з нею співпрацюють…

uzhgorod.net.ua

 

 

11 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів