Забезпечувати армію та населення паливом: над чим сьогодні працюють в Ужгородському держлісгоспі

Забезпечувати армію та населення паливом: над чим сьогодні працюють в Ужгородському держлісгоспі

 

Нині перед таким великим підприємством, яким є Ужгородський держлісгосп, - стоять два ключові завдання: сприяти армії і забезпечити дровами паливними населення та бюджетні установи.

Тому вся виробнича діяльність цього потужного лісового господарства, угіддя якого розтягнулися від Ужоцького перевалу у Карпатах – аж до рівнини біля угорського кордону, - спрямована на виконання саме цих завдань.

Якщо звернутися до цифр, то від початку року для ЗСУ на зміцнення бліндажів і побудову фортифікаційних споруд відвантажено 206 кубометрів круглих лісоматеріалів букових і хвойних порід різного діаметру. Їх відправили на Схід і Південь. Саме зараз завершується підготовка до відвантаження ще 43 кубометрів такої ж продукції - і

також на безоплатній основі - до Миколаївської області.

У заготівлі круглого лісу і звезенні на нижній та проміжні склади, за словами головного лісничого Валентина Геккера, брали участь більшість лісництв. Це – велика робота. І її з радістю та гордістю за наше військо провели лісівники. Координували роботу головний інженер Іван Барна і начальник виробничого відділу Василь Мушка.

Також протягом вересня для військових ЗСУ відвантажено сімдесяткубометрів дров, а нині підприємству належить виконати ще одне важливе завдання: відправити армійцям безоплатно двісті кубометрів палива твердих порід.

- А як щодо населення? – запитую директора лісгоспу Василя Синичку (на знімку). – Адже тут потреби різко зросли.

- Спочатку року наші краяни вже отримали 28 тисяч кубометрів дров паливних, - зразу ж відповів очільник Ужгородського держлісгоспу, котрий увесь виробничий процес і всі ці та наведені вище роботи спрямовує і контролює кожного дня. - Хоча план був 25 тисяч для населення і 3,5 тисячі – для бюджетних установ. План для постачання садиків, шкіл, лікарень тощо виконано на понад 80 відсотків. Але люди ще виписали сім тисяч кубометрів. І сподіваємося, що навіть такий ажіотажний попит дворогосподарств задовільнимо.

До речі, протягом вересня населенню відпущено 4150 кубометрів дров, а бюджетним установам – 900. Та, як бачимо, ажіотаж не спадає. Тому в лісгоспі у вересні провели лісопатологічне обстеження насаджень на площі 600 гектарів. Саме в них буде проводитися заготівля дров у зимовий період.

Ще одну гостру проблему вирішено: нарешті лісгоспу вдалося отримати зі столиці ліміти на заготівлю деревини на території природно-заповідного фонду. Тож, для опалення домівок населення тепер можна буде заготовити до п'яти тисяч кубиків дров. Це чи найбільше стосується Волосянківського лісництва, яке очолює Юрій Іваник.

І нарешті, як сказав директор Василь Синичка, під його егідою зараз відремонтовують автівку ГАЗ- 66. Її незабаром також буде відправлений на фронт.

Отже, лісівники самовіддано трудяться. І працюють - на перемогу, на потреби українського війська. Хоча Закарпаття і в глибокому тилу, але допомагати, сприяти і забезпечувати армію та населення паливом – нині це їхня висока місія.

Василь НИТКА.

Ужгород.

Фото автора.

 

30 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів