В АКіМ вшанували творчість відомої поетеси краю Олени Пекар

В АКіМ вшанували творчість відомої поетеси краю Олени Пекар

 

В АКіМ відбувся яскравий творчий вечір. Цього разу студенти та викладачі вшанували творчість відомої поетеси краю Олени Пекар, яка відзначає благословенний ювілей – 70-ліття від Дня народження.

Olena Pekar народилася на Міжгірщині, закінчила УжНУ. Працює учителем-методистом Ужгородської лінгвістичної гімназії ім. Т. Шевченка, викладає українську мову та літературу. А ще вона – відмінник народної освіти, голова міського товариства імені Олени Теліги, член міжнародного жіночого клубу "ЗОНТА", член крайової Просвіти.

Нагороджена багатьма відзнаками різного рівня та є лауреаткою премії ім. Августина Волошина та Петра Скунця.

Окремі її вірші покладено на музику.

У рамках ювілейної дати, поетеса презентує нову збірку «Розмальовую будні у лірику» .

Розпочалось святкове дійство мелодією трембіт, які зазвучали на її честь у виконанні студентів 3 курсу СМ (кер. Куцик О.П.). Після чого студенти 2 курсу ( кер. Михайло Микулець) читали зворушливу поезію ювілярки.

Вітальні промови виголосили ректорка Академії культури і мистецтв – докторка педагогічних наук, доцентка, заслужена працівниця культури України Наталія Шетеля та директор департаменту культури ОВА, заслужений артист України Євген Тищук.

Наталія Ігорівна наголосила на тому, що Олена Василівна – це взірець поєднання багатьох талантів, які вона майстерно реалізує в житті як на літературній, так і на педагогічній нивах. Побажала їй творчого довголіття та вручила вишуканий букет квітів. А Євген Віталійович – відзнаку департаменту ОДА.

Відтак студенти виконали низку літературно-музичних композицій, пісень, танців, віршів.

Приміром, тематичну композицію «Мій рідний край» підготували студенти 3 курсу ВТЗ (кер. Шип О.В.).

Вокально-інструментальний ансамбль «Мелодія» (кер. Олександр Карбованець) презентував ніжну пісню на слова Олени Пекар «Ти прилинь» на муз. Миколи Попенка.

Прозвучала також хітова пісня «Зорепад» у виконанні студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності музичне мистецтво Драгули Івана та Ряшко-Драгула Альони.

Подарували вихованці АКіМ і хореографічну композицію «Незламні, бо єдині!» (кер. Ярова Л.В.). Рухами і пластикою відтворили реалії дня: війна прийшла в наш дім і в нас нема вибору, як його захищати – єдиним подихом, бажанням, прагненням.

Особливої теплоти святу додали виступи викладачів. Анастасії Вишневська-Маркович і Мар'яна Матейко стильно та милозвучно виконали українську народну пісню «Цвіте терен». Відтак Анастасія Вишневська-Маркович заспівала улюблену пісню багатьох із нас «Ой, у лузі червона калина», яка звучить нині у всьому вільному світі.

Не обійшлося на зустрічі, звісно, і без поезії. Вірш «Доля» прочитала студентка 3 курсу ВТЗ Гендей Даніелла (кер. Оксана Шип) та Руслан Міовканич – студент 3 курсу СМ (кер. Олександр Куцик).

Приємним сюрпризом був вихід на сцену поета-початківця – студента 3 курсу бакалаврського рівня сценічного мистецтва Михайла Мокрянина (кер. Оксана Шип), який прочитав поему про дивовижний Синевир.

Відомі митці краю – письменники, поети, перекладачі, педагоги також прийшли на зустріч. Серед них – Павло Федака, Сергій Федака, Василь Густі, Юрій Шип, Марія Грицан та ін. Вони виголосили вітання, в яких відзначали талант Олени Василівни та майстерне володіння словом, бажали нових успіхів і поетичної наснаги на нові збірки.

Олена Пекар подякувала за зворушливий святковий вечір, розповіла про свій творчий шлях і аромат фарб, якими вона розмалювала останню збірку поезії – глибоку, емоційну, щиру. Ділилась планами на майбутнє. І знову дякувала родині, друзям, колегам по творчому цеху та ЗСУ, які дають нам можливість працювати і творити.

Вечір був сповнений ліризму, поезії, тепла і любові!

Тож до нових зустрічей, дорогі митці!

Департамент культури Закарпатської ОДА

 

25 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів