ТОВ "Закарпаттяенергозбут" інформує щодо стану розрахунків за «зеленим» тарифом

ТОВ "Закарпаттяенергозбут" інформує щодо стану розрахунків за «зеленим» тарифом
Останнім часом багато питань звучить щодо стану розрахунків з власниками сонячних електростанцій (СЕС) приватних домогосподарств. Особливо гострою є ця проблема для Закарпаття, яке займає друге місце в Україні за кількістю встановлених «домашніх» СЕС. Через неповний розрахунок по «зеленому» тарифу багато скарг звучить на адресу постачальника універсальної послуги (ПУП), який, згідно з законодавством, зобов’язаний перераховувати кошти за «зелений» тариф виробникам. Саме тому потрібно пояснити, звідки ПУП отримує кошти на перерахування і чому відбуваються затримки.  

 

Щоб дати відповіді на ці питання, потрібно пояснити, як в Україні формуються ціни на електроенергію, яка структура тарифу, що таке «зелений» тариф і яка роль у всіх цих процесах держави, постачальників та інших учасників ринку енергетики. 

Насамперед нагадаємо, що електроенергію в Україні виробляють різні виробники, але переважна більшість із них (Енергоатом, ТЕС, ТЕЦ тощо) продають її за однією ціною, а власники домашніх приватних СЕС – за іншою, вищою, за так званим «зеленим» тарифом.

За цим «зеленим» тарифом приватні домогосподарства-власники СЕС у середньому продають 1 кВт⋅год за ціною 6,58 грн, а інші виробники (Енергоатом, ТЕС, ТЕЦ тощо) продають за середньозваженою ринковою ціною 4,30 грн за 1 кВт⋅год. Виникає питання, хто має цю різницю між 6,58 грн та 4,30 грн – тобто 2,28 грн – компенсувати власникам СЕС? Її якраз і компенсовує НЕК «Укренерго», але при цьому упродовж усього часу дії воєнного стану – з суттєвою затримкою. Відповідно, коли надходять кошти від НЕК «Укренерго», то ПУП без затримки їх спрямовує виробникам-власникам домашніх СЕС. Так були здійснені виплати і наприкінці грудня 2023-го та на початку січня 2024-го років.

Інше питання: хто оплачує власникам СЕС решту суми – 4,30 грн (6,58 – 2,28, про що написано вище)?

Особливо це питання актуальне з огляду на те, що населення оплачує електроенергію за пільговою ціною 2,64 грн за 1 кВт⋅год. Це при тому, що роздрібна вартість електроенергії станом на 01.01.2024 року сягає 8,42 грн за 1 кВт⋅год (з ПДВ)*.

Спробуємо розібратися і в цьому питанні. 

Ціна в 2,64 грн за 1 кВт⋅год – це є пільговий тариф для населення, який встановлений державою. Різницю між пільговою ціною (2,64) та ринковою (8,42) хтось повинен також «перекрити» чи компенсувати. Держава визначила, що таку компенсацію повинне здійснювати Державне підприємство «Гарантований покупець» через механізм ПСО**. Кошти на компенсацію між ринковою ціною в 8,42 грн за 1 кВт⋅год і тарифом для населення в 2,64 за 1 кВт⋅год ДП «Гарантований покупець» повинне отримати від ДП «Енергоатом» та ДП «Укргідроенерго» і потім сплатити їх ПУП, який, своєю чергою, має розрахуватися з іншими учасниками енергоринку, зокрема з власниками приватних домашніх СЕС.

Коли почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну, механізм фінансового ПСО  через різні чинники перестав належним чином функціонувати, відповідно, постачальники універсальних послуг перестали отримувати кошти на компенсацію тарифу для населення від ДП «Гарантований покупець». Через це у постачальників почали накопичуватися борги перед іншими учасниками ринку, в тому числі перед власниками приватних домашніх СЕС. 

Зважаючи на складну ситуацію в енергетиці та необхідність вирішення гострих питань держава прийняла вольове рішення та 1 вересня 2023 року відбувся «перезапуск» механізму фінансового ПСО. З цієї дати держава відновила ПУПам щомісячні виплати коштів на компенсацію тарифу населенню.

Водночас питання погашення заборгованості з боку держави перед ПУП за попередній період (до вересня 2023-го) наразі залишається невирішеним. Так, станом на 1 березня 2024 року ДП «Гарантований покупець» боргує ТОВ «Закарпаттяенергозбут» 1,3 млрд грн. Відповідно, Товариство боргує ці кошти іншим учасникам ринку, в тому числі НЕК «Укренерго», ПрАТ «Закарпаттяобленерго» та власникам приватних домашніх СЕС.

Фахівці ТОВ «Закарпаттяенергозбут» неодноразово зверталися до різних державних інстанцій з приводу цієї проблеми, ініціювали обговорення питання на різних рівнях, надали пропозиції щодо можливих шляхів вирішення проблеми, але, на жаль, на сьогодні питання залишається на порядку денному.

 

Отже, на сьогодні, якщо держава продовжить виконання своїх зобов’язань у рамках дії фінансового ПСО, нові борги перед власниками домашніх СЕС утворюватися не повинні, а ось погашення заборгованості, що виникла до 1 вересня 2023 р., зможе відбутися тільки після того, як ДП «Гарантований покупець» закриє перед ТОВ «Закарпаттяенергозбут» усі свої борги.

 * Станом на 01.01.2024 ціна універсальної послуги в Закарпатській області становить 8,42 грн за 1 кВтгод з ПДВ. Ця ціна має такі складові: ринкова вартість електроенергії за 1 кВт год; тариф на розподіл електричної енергії, тариф на послуги з передачі електричної енергії, тариф на послуги постачальника універсальних послуг. Розрахунок ціни можна переглянути на офіційному сайті ТОВ «Закарпаттяенергозбут»:  https://zakarpatzbut.energy/uploads/_ZEZ_01_24.pdf \  

** ПСО для населення — механізм покладання спеціальних зобов'язань з постачання електроенергії для потреб населення, який затверджений на законодавчому рівні. Механізм передбачає покриття різниці між реальною ціною універсальної послуги (це вартість самої електроенергії, її постачання, розподілу та передачі) та фіксованою ціною для населення.  Детально: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/775-2022-%D0%BF#Text

   

 ТОВ «Закарпаттяенергозбут» (Група Tolk)

 

15 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів