Колочава та Усть Чорна - найкращі місця для сімейного відпочинку в Україні! (ФОТО)

Таку красу, як у нас на Закарпатті, мало де побачиш.

 

Вже цілий місяць команда проекту «Знайду в Україні» розшукує нові місця для відпочинку в нашій країні і детально описує їх плюси і мінуси. Позаду у автомандрівників більше 5 тисяч кілометрів і перший пройдений етап - краси Західної України. Спеціально для «Єдиної» Лала Тарапакіна, Андрій Горб та Іванка Яковина склали рейтинг 5 найбільш привабливих місць для відпочинку з дітьми.

Місця в рейтингу визначалися за такими критеріями:

- В яких умовах жити, 

- Що поїсти, 

- Де купатися,

- Що подивитися всім разом, щоб було однаково цікаво і дорослим, і дітям.

Колочава, Міжгірський район Закарпатської області

Колочава - унікальний закарпатський «курорт», село 10 музеїв, кожен з яких дійсно цікавий.

Наприклад, в музеї під відкритим небом «Старе село» мами розглядають колекцію старовинних «лабутенах» в місцевій шкіряної майстерні, тати вивчають пристрій старих авто та іншої хитрої винтажной техніки, діти бігають всюди і оголошують простір радісними криками: «Мамо! Тату! Дивіться, що я знайшов!». А потім всі разом весело вечеряють в одному з автентичних кафе поблизу. Ну, і катаються на місцевій раритетної вузькоколійці - свята справа, рекомендовано для всієї родини. 

Непідробний захват у дітей викличе знаменитий попугайский заповідник - єдина в Україні приватна птахоферма з більш ніж 2000 породами папуг і голубів. Не менш радо зустрінуть вас бджолина лікарня (тут можна поправити емоційний фон і влаштувати знатний медовий шопінг) і форелеве господарство (де можна разом з дитиною вибрати кращу рибку, щоб вечерком підсмажити її на мангалі біля будинку). 

Якщо їдете надовго - встигнете помилуватися на Синевир (30 км) і повести вашу дитину до школи вівчаря на вершині гори Стримба (піднятися на неї можуть діти від 13 років, молодшим буде складніше).

З їжею проблем немає - місцеві господині в «садиба» за невелику плату будуть смачно готувати для всієї родини, і всі побажання неспокійних мам з приводу корисного дитячого меню будуть враховані.

Біле озеро, Рівненська область

Це неймовірно красиве озеро карстового походження з підвищеним вмістом гліцерину, що в перекладі на «людський» мову означає: дно піщане біле, водичка м'яка і корисна. Причому і для дітей, і для дорослих. Шкіра після купання в Білому озері стає надзвичайно м'якою, не вимагає додаткового зволоження, до того ж вода загоює проблемні ділянки і забезпечує на рідкість рівний і міцний загар.

Це особливе місце для відпочинку з дітьми, які більше всього на світі люблять плескатися і пірнати: глибина озера протягом більше 50 метрів від берега не більше півметра, вода швидко прогрівається, а ліс, що оточує озеро з усіх боків, захищає берега від вітру. Тому, навіть незважаючи на те, що відпочинок на Білому озері - це тільки Біле озеро, без будь-яких цікавих екскурсій, ми віддаємо йому друге місце: просторий відкритий пляж з майданчиками для спортивних ігор і деревами для тіні, причал з човнами і катамаранами, з яких не страшно вивалитися, бо дрібно, величезна територія прилеглої бази, де можна грати в хованки, заповідні місця для риболовлі ... Все це зробить ваші канікули незабутніми, а до бонусів сміливо зарахуємо «нерозкрученість» місця, відносні малолюдність і тишу. 

Усть-Чорна, Тячівський район Закарпатської області

Усть-Чорна (раніше - Кенігсфельд, «королівське поле») - справжня екологічна здравниця України. Повітря тут кришталевої чистоти та виключної користі.

На лісову прогулянку всією родиною уздовж стежки 20-ти водоспадів рекомендуємо узяти кошик з їжею і не брати води: пити її можна прямо з найчистішого струмка. Водоспади перетікають один в іншій, утворюючи серед каміння своєрідні купелі - невеликі озерця, звані тут «джакузі». У них можна і потрібно скупатися!

У цих же місцях знаходиться найкрасивіша полонина Закарпаття - Полонина Красна, багата на різнотрав'я, чорницю, морошку і всі відомі нетрадиційній медицині травички і корінці. І поки ваші діти носяться по просторах рідної країни, ви милуєтеся видами, смажите шашлики або ж дертися на Гайсон Гавор - невеликий пагорб тут же, на полонині.

Гайсон Гавор - гора не проста, а відкриває «всі верхні двері» - саме так перекладається назва. Місцеві аксакали вважають, що бажання, озвучені там, обов'язково будуть виконані.

А ще - катання на конях, квадроциклах, возах і УАЗика, пікнік в хаті лісника, сон на ароматному лузі та мінеральні джерела - те, що потрібно обов'язково спробувати в Усть-Чорної. Але особливу радість у дітей викличе місцевий пляж: озерце з водоспадом у два людських зрости в оточенні мирно пасуться доглянутих кіз.

Їжа тут чи не найсмачніша в Закарпатті, а ціни - чи не найнижчі.

Славське, Сколівський район Львівської області

Незважаючи на те, що традиційно Славське - це зимовий курорт, влітку тут не менш цікаво.

Приголомшливі види, луки з різнотрав'я, річки Опір і Славська, і красиві вершини Карпат - Тростян, Високий Верх, Зворець, Менчил з безліччю джерел і водоспадів складуть ваш річний карпатський маршрут. Саме в Славському є спеціальні стежки в горах для їзди на гірському велосипеді і велика кількість маршрутів для квадроциклів.

Коні теж не забуті, а місцеві стайні пропонують і сімейні тури по невисоких горах, пристосовані до потреб і можливостей дитини.

Крім природних розваг, в Славському є декілька великих готельних комплексів, які пропонують таку інфраструктуру та перелік розваг, що навіть якщо ви приїдете на все літо, кожен ваш день при бажанні буде не схожим на інший. Наприклад, в «Захарі Беркуті» - своя канатна дорога, в «Слов'янці» - великий басейн з підігрівом і видом на гірський масив, в «Вежа Ведмежа» - величезний мотузковий парк для дітей, пейнтбольний клуб і власна криївка.

А ввечері, коли діти всієї країни бачать свій перший кольоровий сон, мами і тата, уморений активним денним відпочинком, п'ють свій заслужений келих холодного вина на терасі кафешки з видом на гірську гряду.

Бакотська затока, Кам'янець-Подільський район, Хмельницька область

Природний заповідник в околицях Кам'янець-Подільського любимо українцями за особливий мікроклімат - тут завжди більше сонця і менше вітру, тому що Бакота надійно захищена від зовнішнього світу білими скелями. В одній з них до цих пір збереглися останки Михайлівського печерного монастиря, причому не просто збереглися, а продовжують бути місцем паломництва.

Набір розваг невеликий, але ніколи не набридає: моторні човни, на яких можна покататися по затоці (можна і потрібно - інакше як ви побачите протилежний берег, який однозначно варто подивитися і захопитися), катамарани, пірс для відчайдушних стрибків у воду, купання в озері , всі види риболовлі (не буває без улову!) і фотополювання - хіба цього мало для справжньої зіграної команди? 

Фото: Андрій Горб

 

20 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів