Закарпатські депутати просять «поправити» закон, аби не втрачати подаровані європейцями спецмашини

Закарпатські депутати просять «поправити» закон, аби не втрачати подаровані європейцями спецмашини
За нинішнім законодавством релігійні громади вимушені відмовлятись від заявленої гуманітарної допомоги, позаяк ввіз до України цієї категорії автотранспорту заборонений.

 

Тому закарпатські депутати наголошють, що гуманітарна допомога у вигляді спеціального автотранспорту у такий складний для нашої держави час є актуальною, оскільки бюджетних коштів на закупівлю нової техніки у бюджеті не вистачає. 

Депутати Закарпатської облради звернулися до голови Верховної Ради України Андрія Парубія та прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з приводу окремих питань розмитнення транспортних засобів спеціального призначення, отриманих у вигляді міжнародної гуманітарної допомоги. 

У зверненні, прийнятому на другому пленарному засідання 5-ої сесії, йдеться: «Ми, депутати обласної ради, звертаємося до Вас з приводу окремих питань розмитнення транспортних засобів спеціального призначення (пожежні автомобілі, карети швидкої медичної допомоги, автомобілі, що використовуються  правоохоронними органами та комунальними службами), отриманих у вигляді гуманітарної допомоги, що надходять в Україну з-за кордону завдяки благодійним та релігійним організаціям. 

Так, наказом Міністерства соціальної політики України №771 від 18 липня 2016 року визнано гуманітарним вантажем пожежну автоцистерну TATRA Т815 1985 року випуску, яку закордонний донор із Німеччини надав Управлінню Закарпатської Реформатської Церкви. Однак, зазначений автомобіль  уже більше трьох місяців простоює на митному складі, оскільки не відповідає екологічним нормам рівня «ЄВРО-5». 

Після набуття чинності Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» щодо колісних транспортних засобів», тобто з 1 січня 2016 року, пропуск на митну територію України з метою вільного обігу та першу реєстрацію в Україні транспортних засобів за кодами товарних позицій 8701 20, 8702, 8703, 8704, 8705 (згідно з УКТ ЗЕД як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, нових і таких, що були в користуванні), здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-5» (у тому числі автомобілі швидкої медичної допомоги, моторні транспортні засоби спеціального призначення (пожежні автомобілі), автомобілі, що використовуються  правоохоронними органами та комунальними службами).

Слід зазначити, що зазначений вище автомобіль (пожежна автоцистерна TATRA Т815 1985 року випуску) знаходиться у відмінному технічному стані, обладнаний необхідними високотехнологічними засобами, і передбачався для однієї із добровільних пожежних дружин, які діють на території Закарпатської області. За інформацією Закарпатської Реформатської Церкви, від закордонних партнерів-донорів є пропозиція про надання й інших спеціальних пожежних автомобілів та автомобілів швидкої медичної допомоги. Однак, з огляду на вимоги чинного законодавства релігійна громада поки вимушена відмовитись від заявленої гуманітарної допомоги, позаяк ввіз до України цієї категорії автотранспорту заборонений.

Зауважимо, що гуманітарна допомога у вигляді спеціального автотранспорту у такий складний для нашої держави час є актуальною, оскільки бюджетних коштів на закупівлю нової техніки у бюджеті не вистачає.

Враховуючи викладене вище, пропонуємо внести зміни до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів», виключивши з переліку норму щодо заборони на ввіз з метою вільного обігу до митної території України уживаних автомобілів спеціального призначення (пожежні автомобілі, автомобілі швидкої медичної допомоги, автомобілі, що використовуються  правоохоронними органами та комунальними службами), які не відповідають екологічним нормам рівня «ЄВРО-5».

Зазначені позиції враховані у проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо ввезення на митну територію України спеціальних транспортних засобів) № 1707 від 01.11.2016 року.

Прийняття запропонованих змін є вкрай необхідним у контексті проголошених реформ та децентралізаційних процесів, коли об’єднуються громади, щоб стати спроможними. Така гуманітарна спецтехніка європейського зразка стала б у нагоді у новосформованих громадах. Це сприятиме становленню самостійних спроможних громад на початкових етапах їх діяльності, оскільки відпаде необхідність у придбанні нового обладнання за власні кошти, що, у свою чергу, значно полегшить фінансовий тягар. Вивільнені ж фінансові ресурси громад можуть бути використані на інші соціально-значущі проекти», сказано в документі.

Зазначене звернення також надіслане народним депутатам України від Закарпатської області для внесення ними відповідної законодавчої ініціативи, – повідомила прес-служба Закарпатської обласної ради

 

 

15 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів