Ужгородська лікар-логопед про те, коли варто виправляти мовні дефекти дітей

Ужгородська лікар-логопед про те, коли варто виправляти мовні дефекти дітей
Як часто ми зустрічаємо дорослих людей з певними вадами мови? Тобто коли доросла людина не може вимовити чіткий «р» чи, наприклад, «с»… Здається, досить часто. У дорослому віці такі недоліки виправити складно, а от у шкільному – можливо, стверджує логопед із Ужгорода Наталія Шаульська.

 

Uzhgorod.net питав пані Наталю, чому виникають проблеми із вимовою у діток та коли варто бігти по допомогу до спеціаліста.

– Проблеми з вимовою можуть бути різні. Факторів дуже багато. Основна проблема в тому, що батьки іноді не звертають увагу на те, що в дітей бувають родові травми. А саме ці травми нерідко призводять до проблем із вимовою.

 Наприклад, складні пологи. Якщо у дитини виникла асфіксія, це теж може впливати на вимову. Часто батьки з дітьми просто «сюсюкаються» або й взагалі не мають часу говорити з ними. А з дітьми треба говорити і на сполох потрібно бити від народження. З дитиною потрібно спілкуватися від народження і приділяти їй багато уваги", - розповідає Наталя Шаульська.

Пані Наталя запевняє, що з дитиною до логопеда варто навідатися ще у віці двох років, адже бувають випадки, коли у 2 роки дитина зовсім нічого не говорить. У такому випадку батьком варто справді бити на сполох і пройти з малюком комплексне обстеження, аби виявити причину.

У дорослому віці, як виявилося, теж можна позбутися мовних дефектів, однак це вже набагато складніше.

«Все залежить від людини та від її бажання. Від того, чи вона хоче цього дефекту позбутися. Дорослому потрібно багато та наполегливо працювати, а на це не завжди є сили та час», – каже пані Наталя.

Також логопед додає, що все потрібно робити вчасно, адже часто буває, коли в дитини гаркавий «р», а батькам це подобається і вони кажуть: «ми не хочемо його виправляти». Але в дорослому віці така дитина навряд чи  скаже «спасибі» за це своїм батькам.

uzhgorod.net.ua/

 

20 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів