Чому, коли нам цікава Європа і не цікава Росія, ми роззброєні – Оксана Забужко пояснила в Ужгороді

Чому, коли нам цікава Європа і не цікава Росія, ми роззброєні – Оксана Забужко пояснила в Ужгороді
Чому ви, провідна українська письменниця весь час говорите про Росію? Вона нам не цікава, мені не цікава, моїм дітям. Нам цікава Європа, сусідня Угорщина. А Росії вже нема, вона "мертвец". Із такою тирадою російською мовою на завершення вчорашньої презентації двох книг Оксани Забужко вчора у великій залі ректорату УжНУ, яку вона проводила в рамках фестивалю "Березневі коти", до письменниці звернувся чоловік із залу.

 

Відповідь Забужко викликала бурхливі оплески інших присутніх. Пані Оксана зазначила, що ваша Європа, "которая вам интересна" – сьогодні на 2 кроки позаду України в цій гібридній війні. "Мертвец" ще може століття тримати і душити. Якщо вам це не цікаво – ви вже роззброєний. Століття назад, у 1917-му, багатьом теж було не цікаво, вважали, що революція в Росії – то просто якісь бандити захопили владу. Але згодом вони поширили свою владу на півсвіту.

Письменниця також зазначила, що історія Росії багато років була "непровітрюваною" – ЧК змінило НКВД і так далі.

За словами Забужко, сьогодні прагне володіти душами путінська Росія, але й інші особи в інших країнах цього хочуть, тільки різною мірою. Трамп хоче наслідувати Путіна, але американська демократія це поки гальмує. Нам має бути "цікаво", бо це загроза світу у ХХІ столітті, – наголосила письменниця.  

На презентації Забужко також розповіла про свої дитячі враження від Ужгорода і навела приклади "метафізики в історії" – філософією життя від одного з діячів культури Росії та розповідь міністра Нищука про призначення вертолітного майданчика у Каневі. А ще – поділилася, коли і як почалася її власна мобілізація на нинішню війну,  які помилки СРСР врахувала нинішня Російська імперія, і навела аналогію з ситуацією, коли "центровим" у квартир стає туалет.

http://uzhgorod.net.ua/

 

25 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів