Користь сиру для здоров’я: шість несподіваних переваг

Користь сиру для здоров’я: шість несподіваних переваг
Незважаючи на те, що сири часто сварять за високий вміст жирів, нові дослідження свідчать, що вони можуть зовсім не мати того негативного впливу на наше здоров’я, який ми припускаємо.

 

Дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, стверджує, що, незважаючи на високу частку жирів, сир не чинить негативного впливу на рівень холестерину в крові.

“Дослідження ясно демонструє важливі переваги сиру для здоров’я та профілактики діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань і раку”, – прокоментувала дієтолог Арне Аструп з Університету Копенгагена.

Видання The Telegraph нагадує, що це не перший випадок, коли дослідження свідчать, що споживання сиру може позитивно вплинути на організм, і називає шість дивовижних переваг улюбленого багатьма молочного продукту.

Запобігає ракові печінки

Фото: castellocheese.com

Вживання в їжу сиру може запобігти захворюванню на рак печінки і покращити її здоров’я, свідчить дослідження університету A&M в Техасі. Дослідження в тому числі показало, що витримані сири, такі як брі і чеддер, мають потенціал подовження тривалості життя на 25%.

Така дія пояснюється наявністю в сирі хімічного з’єднання під назвою спермідін, який допомагає запобігти фіброзові печінки і гепатоцеллюлярній карциномі – найбільш поширеному типу раку печінки.

Зміцнює імунну систему

Фото: PublicDomainPictures / Pixabay

Проведене в 2010 році дослідження показало, що вживання шматка сиру щодня потенційно може позитивно впливати на імунну систему людей похилого віку.

Вчені з Університету Турку у Фінляндії з’ясували, що пробіотичний сир має здатність запобігати віковому погіршенню стану імунної системи.

В ході дослідження добровольці у віці від 72 до 103 років їли один шматочок засобу-плацебо або пробіотичного сиру Гауда на сніданок протягом чотирьох тижнів. Після закінчення дослідження вчені виявили, що в тих, хто їв пробіотичний сир, було зафіксовано явне зміцнення імунної системи.

“Ми продемонстрували, що регулярне споживання пробіотичного сиру може допомогти підсилити імунну систему і що включення його в звичайну дієту може допомогти поліпшити реакцію імунітету літньої людини на зовнішні проблеми”, – заявив один з авторів дослідження, доктор Фанді Ібрагім.

Подовжує життя?

Фото: HolgersFotografie / Pixabay

У 2015 році вчені з Орхуського університету в Данії знайшли зв’язок між споживанням сиру і довгим і здоровим життям. Вони зайнялися дослідженням поняття “французький парадокс” – факту, що французи, як правило, живуть довго і здорово, незважаючи на споживання продуктів з високим вмістом насичених жирів.

Серед французів спостерігається низький рівень захворюваності ішемічною хворобою серця і середня очікувана тривалість життя становить 82 роки, при цьому вони споживають до 23,9 кг сиру на рік. Для порівняння, британці, які їдять 11,6 кг сиру кожен рік, вдвічі більше страждають від серцево-судинних захворювань, а їхня тривалість життя становить 81 рік.

Вчений Ханне Бертрам порівнював аналізи тих, чиї дієти включали тільки сир, або тільки молоко або масло, і з’ясував, що в організмі пацієнтів, які їли сир, був зафіксований високий рівень масляної кислоти, що сприяє прискоренню метаболізму та зменшенню ожиріння.

Бертрам пояснив, що результати його роботи підтверджують зв’язок між вживанням сирів і “французьким парадоксом”.

Запобігає руйнуванню зубів

Фото: surlatable.com

Дослідження, проведене американською Академією загальної стоматології, показало, що сир не тільки робить середовище ротової порожнини більш лужним (що зменшує потребу в стоматологічному лікуванні), але і створює захисну плівку навколо зубів.

Вчені розділили 68 дітей на три групи. Одну попросили з’їсти щоденну порцію сиру, іншу – порцію йогурту без цукру, і третю – випити склянку молока.

Вони виміряли рівні pH до і після тесту і виявили, що в тих, хто їв сир, швидко підвищився рівень pH, в той час як у тих, хто їв йогурт або пив молоко, показники не змінилися.

“Схоже, що молочні продукти приносять користь порожнині рота. Молочні продукти не тільки є здоровою альтернативою закускам, насиченим вуглеводами або цукром, вони також можуть розглядатися в якості превентивної міри для ротової порожнини”, – сказала представник прес-служби Академії загальної стоматології, доктор Сеун-Хі Рі.

Допомагає позбутися зайвої ваги

Фото: Martha Stewart

У 2009 році група австралійських дослідників стверджувала, що дієта, що включає молочні продукти, такі як сир, може допомогти схуднути людям з надмірною вагою.

Дослідники з Технологічного університету Кертена в Перті попросили 40 добровольців сісти на дієту зі зменшеною калорійністю та їсти більше сиру, йогурту й знежиреного молока.

Вони виявили, що ті, хто споживав від трьох до п’яти порцій молочного продукту в день, втратили найбільшу вагу. Також у них був більш низький кров’яний тиск, менше жиру в шлунку і вони значно покращили свої шанси уникнути серцевих захворювань і діабету.

“Багато люди зазвичай вважають, що при схудненні молочні продукти є головними продуктами, які вони повинні прибрати зі свого раціону, оскільки вони містять багато жиру. Але дослідження показало, що при спробі схуднути люди можуть реально отримати вигоду, збільшуючи кількість споживаної ними молочної продукції”, – говорить провідний дослідник, доктор Венді Чан.

За її словами, включення сиру в дієту допоможе знизити кров’яний тиск, а також призведе до збільшення спалювання абдомінального жиру.

Робить вас розумнішим

Фото: Guido1982 / Pixabay

Дослідження американських і австралійських учених з’ясувало, що ті, хто регулярно споживає молочні продукти, включаючи сир, молоко і йогурт, мають кращі розумові здібності, ніж люди, які ніколи не вживають молочні продукти.

Вчені попросили 900 чоловіків і жінок пройти ряд когнітивних завдань, щоб випробувати їх візуально-просторову, вербальну та робочу пам’ять.

Виявилося, що ті, хто набрав найбільшу кількість балів, також регулярно споживали більше молочних продуктів.

Джерело: Світовид

 

18 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів