Дерев’яні храми творять неймовірні пейзажі закарпатської Рахівщини

Дерев’яні храми творять неймовірні пейзажі закарпатської Рахівщини
Всі вони різні, але від цього не стають менш особливими.

 

Під керівництвом Рахівського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії наразі є 14 церков. Старі і нові, одна з них охороняється всесвітньою організацією ЮНЕСКО.

Вони всі різні, але не менш особливі від того. Струківська церква у селі Ділове побудована 1824 –го року повністю із дерева, без жодного цвяху, у формі грецького хреста. Зведена в автентичному суто гуцульському стилі, розташована на схилі гори Костирівка і оточена схилами – вона чудово доповнює неймовірні пейзажі Рахівщини.

Не менш колоритним за Струківську церкву є Храм Різдва Пресвятої Богородиці. Побудований 1740 – го року, він по праву вважається найстарішим. Хоч точної дати ніхто не називає. Наразі вона одна з тих небагатьох, яка зберегла свій автентичний вигляд. Однак, час не стоїть на місці й поряд зі старовинними з’являються нові храми. Один із них храм Різдва Івана Хрестителя. Збудований у 2004-му році в селі Білин на Рахівщині.

Історія новозбудованого храму у селі Кваси цікава тим, що із місцем його розташування ніяк не могли визначитися. Тому камінь церкви освячували у трьох різних місцях. І зрештою, «оселили» його в селі Кваси. Згадуючи про греко-католицькі церкви, не можна не пригадати храм ім. Теодора Ромжі.

Свої знання та відданість греко-католицькій церкві він залишив своїм учням. Одним із останніх був Іван Маргітич. На його честь створили музей, яким опікується о. Василь Носа. Тут є все: світлини покійного, його ордени, документи та особисті речі.

М-студіо

 

26 червня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів