Бійку верхи влаштували угорські гусари на фесті в Закарпатті!

Бійку верхи влаштували угорські гусари на фесті в Закарпатті!
Перелік «професій» підкованих красенів не такий уже й малий: коні для туризму, для спорту, для розваги та навіть для лікування...

 

На Закарпатті вже вдруге відбувся День коня, а по суті – конкурс краси та спритності серед коней та їхніх вершників.

Свято на честь благородних тварин – давніх друзів і помічників людини  - відбувається у рамках Куруц-фесту. Це дійство з яскраво вираженим угорським акцентом проводять у Петрові, що у Виноградівському районі. Назва фестивалю відносить нас до куруців – воїнів-повстанців, фігурантів такої непростої історії Закарпаття. А куруци були невіддільні від коней. Тож, починаючи від минулого літа, на фестиваль скликають представників конюшень області. Цього разу участь брали 7 стаєн, а це 11 коней та 5 каретних екіпажів. Коні для туризму, для спорту, для розваги та навіть для лікування – перелік «професій» підкованих красенів не такий уже й малий.

Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_0787)

Відкриває День коней парад усіх учасників, а затим коні та вершники показують, що вміють – це окрім просто своєї краси та кращих ознак породи. Затим тривають показові виступи: коні і вершники демонструють стрибки та інші трюки, вольтижировку, ба навіть як уміють поводитися під сідлом вояки.

Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_0958)

Кінний центр «Селід» із Виноградова подарував гостям виступ із дітьми-вершниками, які виконували на конях гімнастику, адже в клубі займаються і іпотерапією, допомагаючи хворій малечі, та мають у цім успіхи. А бричку з двома «угорськими напівкровками» показував клуб «Адреналін» зі Свалявщини: там коні працюють у туризмі – від просто їзди верхи до тривалих походів у гори для гостей.

Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_0795)

Як відзначає організатор свята, мета – розвивати в краї конярство, аби люди не забували про своїх благородних друзів і не закидували справу вирощування коней. «На Закарпатті люди традиційно їздили на конях. Підняти цікавість до цього, показати красу, розум та способи використання коней у житті. Адже це так гарно», - каже пані Христина Кудлотяк, директор громадської організації «ПроКультура СубКарпатіка». Вона відзначає, що цьогоріч школи їзди верхи, що беруть участь у святі, наприклад ужгородський «Фанат», виконують складніші виступи, ніж це було торік – поступ наочний.

Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_0911)

Кульмінацією свята став виступ лучників та угорських гусарів, які влаштували бійку верхи. Як розповів вершник Жолт, який приїхав з Угорщини і представляє клуб історичної реконструкції традиційної верхової їзди, не все вдалося продемонструвати з того, що вміють, адже вперше був верхи саме на цьому коні. Утім, глядачі отримали прекрасні враження, а вершники та коні – оплески. 

Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_0969)

І саме коням була головна увага на святі. Вишукані українські верхові, невеличкі, проте сильні гуцулики, срібляста (мишастої масті) красуня Даша мішаної породи (яка мала перший публічний виступ і через це дуже хвилювалася),

Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_0875)

улюбленець дітвори білий валлійський поні Мокань, 

Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_0782)

та інші красиві і потужні коні – серед них обирали найгарнішого. Перемогла представниця берегівського клубу «Мустанг» Арбіка – прекрасна гніда українська верхова з неабияким норовом.

Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_1007)
Чий кінь на Закарпатті найгарніший? (ФОТОРЕПОРТАЖ) (IMG_1010)

 А всі гості свята дістали величезне задоволення від споглядання благородних тварин, їхньої краси та вправності.

Джерело: Ужгород.in

 

16 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів