Митні правила є обов’язковими до виконання всіма громадянами України

Митні правила є обов’язковими до виконання всіма громадянами України
Інформаційне повідомлення Закарпатської митниці ДФС України.

 

Розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації «Про тимчасовий порядок перетину кордону в пунктах пропуску Закарпатської області транспортними засобами особистого користування з іноземною реєстрацією жителями Закарпатської області» №562 від 3 листопада 2017 року має рекомендаційний характер.

Наразі законодавство України з питань державної митної справи складається з Конституції України, Митного кодексу України, інших законів України, міжнародних договорів України, а також з нормативно-правових актів, виданих на основі та на виконання Митного кодексу України.

Митні правила є обов’язковими до виконання всіма громадянами (резидентами/нерезидентами), що перетинають митний кордон України.

Завданням посадових осіб митниці є забезпечення правильного застосування, неухильного дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства України з питань державної митної справи.

Підписаний головою ОДА документ рекомендаційного змісту, на думку фахівців митниці, суперечить принципам здійснення державної митної справи встановлених статтею 8 Митного кодексу України й не може розцінюватись громадянами як документ, що визначає їх права та обов’язки при перетині кордону, або зміни існуючого порядку виконання митних правил.

Відтак керівництво Закарпатської митниці ДФС звертається до громадян з проханням дотримуватись чинних норм законодавства, адже з підписанням Розпорядження №562 нічого не змінилось.

Водночас фахівці Закарпатської митниці нагадують правила ввезення громадянами транспортних засобів, постійно зареєстрованих за кордоном.

Ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування, постійно зареєстрованих в іноземних державах дозволяється з метою транзиту або тимчасово.

Тимчасово транспортні засоби можуть ввозитись на строк до 1 року громадянами-нерезидентами. На такий же строк дозволяється ввезення транспортних засобів і громадянам-резидентам, але під письмове зобов'язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, після сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

Якщо громадяни-резиденти перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, транспортні засоби можуть бути ввезені на митну територію України під письмове зобов'язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів (ст. 380 Митного кодексу України).

А у випадках переміщення громадянами транспортних засобів особистого користування транзитом, строки транзитних перевезень становлять 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб) (ст. 95 Митного кодексу України).

Наслідком невиконання зазначених вимог є складання  протоколу про порушення митних правил та застосування санкції у вигляді штрафів.

Джерело: ДФС у Закарпатській області

 

03 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів