Середнянські підвали під Ужгородом зберігають не лише діжки з вином, а й неймовірні секрети
Вони простягнені під землею на понад 4 кілометри, і мають свої вулиці й провулки та зберігають не лише діжки з вином, а й секрети. Місцеві спеціалісти радо проведуть вам екскурсію цими старовинними лабіринтами. Перше, що розкажуть – це походження: винниці були видовбані у туфі (порода вулканічного походження) полоненими турками у XVI столітті й спершу мали значення оборонного сховку.
Як розповідає Лариса Большакова, головний інженер агрофірми «Леанка» (це підприємство працює в Середньому з 1946 року й саме йому належать і виноградники, і власне підвали й інші виробничі приміщення), ці підземелля ідеальні для витримки вина, адже мають не лише сталі температуру і вологість. Тут природно склалися особливі умови, зокрема, через те, що порода «дихає», всередині сталий мікроклімат. Певні вулиці в печерах орендували приватні винороби і давали їм власні імена, а деякі частини підвалів замуровані і ще ховають таємниці. Загалом у Середнянських підвалах тяжіють до класики: виготовляють і витримують сортові вина, які свого часу славили Закарпаття на півсвіт. Найбільше із них відомі каберне і трамінер (з якого роблять легендарну «Троянду Закарпаття», а також марочне «Променисте»), у новий час технологи підприємства розробили рецепт десертного вина «Спокусниця», що також стало знаменитим. Старі діжки на тисячі літрів вина вразять гостя, особливо ще й тим, що вони, як і в давні часи, повні - принаймні, деякі із них.
Тут для туриста проведуть дегустацію, під час якої розкажуть не лише про виноград та вино, а й про історію виноробства в краї, зокрема, пов’язану з цим місцем. Адже звідси, наполягають у Середньому, відправляли вина монархам Європи, а в радянські часи – генсекам та космонавтам. І хоча зараз «Леанка» лише мріє про колишні успіхи і обсяги виробництва (даються взнаки економічні проблеми, системні негаразди в сільському господарстві та непродуманість законодавства, що регулює виноробну галузь), тут таки стараються берегти історію й плекати надію на нову славу. А тим часом чекають на всіх охочих відчути особливу давнину Закарпаття, яка не тільки цікаво виглядає, а й по-особливому пахне та п’янко смакує… Середнянські винниці - це легенда, яка триває, й, віримо, має не лише минуле, а й майбутнє!
Джерело: uzhgorod.in
Фото: Сергій Гудак
До теми
- На Закарпатті розробили аудіогід туристичними локаціями Берегівщини
- Найкращі виноградники Закарпаття у 2024 році. Рейтинг Закарпатської туристичної організації
- За пів року на Закарпатті сплатили понад 8,6 млн грн туристичного збору
- 2024-ий – рік квіткового туризму на Закарпатті
- Закарпатські вина оцінили найкращі сомельє України та закордону
- ТОП-10 місць велотуризму на Закарпатті
- Страуси, равлики і буйволи: як живі туристичні "родзинки" приваблюють туристів на Закарпаття (ВІДЕО)
- Близько 5 тисяч людей зможуть прийняти 90 баз відпочинку у селі Солотвино на Закарпатті
- "Сакура Закарпаття — 100 років": у 64-х громадах області висадять саджанці декоративної японської вишні
- Ужгородський скансен відновив роботу музейної Школи юного екскурсовода (ФОТО)
- Безкоштовну екскурсію серед квітучих сакур проведуть в Ужгороді
- «Вільним екскурсіям» – 10 років. Військовий з Ужгорода приїхав з фронту й провів традиційну екскурсію (ВІДЕО)
- У підземеллі Ужгородського замку відкрилася виставка, присвячена Маріуполю
- Чи будуть велодоріжки на Закарпатті? Євросоюз виділив більше 1 млн євро на розвиток туризму
- Лижний сезон триває: як працюють курорти на Закарпатті
- На Закарпатті запустили додаток "Порятунок". Але поки в тестовому режимі
- "Tour De Ukraine": чим Закарпаття вразило відому блогерку (ВІДЕО дня)
- На Закарпатті створили аудіогід, що проведе 12 замками області
- Макс Адаменко – про туристичне Закарпаття. Чому варто відвідати Дерцен
- У замку “Паланок” відкрили “Замкову сторожу”, інтерактивну експозицію
До цієї новини немає коментарів