Закарпатські вина оцінили найкращі сомельє України та закордону

Закарпатські вина оцінили найкращі сомельє України та закордону
В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція організаторів конкурсу "Червене вино 2024", який проходив 13-14 січня у Мукачеві. Йшлося також про діяльність закарпатських виноробів упродовж років, перспективи приватного виноробства та його конкурентоздатність.

 

Конкурс «Червене вино 2024» став підсумком насиченого подіями року для виноробів Закарпаття. На цьому зауважив Олександр Гарновдій, співорганізатор конкурсу "Червене вино 2024", голова „Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття”. «2023 рік був доволі показовий, відрізнявся від всіх інших кількома речами. Нам вдалося разом з FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) взяти участь у грантових програмах. Понад 20 виноробів отримали гранти (10 і 25 тис. доларів). Це дало сильний поштовх для покращення матеріальної бази виноробів. Сьогодні проходить другий тур відбору, де беруть участь вже інші винороби», - каже Олександр Гарновдій.

  За його словами, у 2023 році вперше відбувся дегустаційний конкурс «Вина Срібної землі», який ініціювала облдержадміністрація. «Він був доволі успішним і став імпульсом для розвитку малого виноробства. Постало питання, що нам робити, як рухатися далі. У співпраці з FAO ми почали організовувати навчання, цього року планується 12 навчальних турів, один щомісяця, які будуть проводитися або на винарні, або на винограднику», - пояснює голова Асоціації.

  Результат конкурсу «Червене вино 2024» -- це підсумок річної роботи Асоціації та виноробів, переконаний Олександр Гарновдій, і він надзвичайно позитивний: близько 40 вин отримали нагороди. Конкурсна комісія, яка оцінювала, аналогів не мала, це три кращі сомельє з України, два професори з Одеси і два сертифіковані оцінювачі з Угорщини ще один – із Закарпаття. Розвиток виноробства на Закарпатті, на думку експерта, необхідно розділити на дві складові: підвищення якості продукту та популяризацію продукту, повернення культури споживання вина.

  Іван Паук, винороб, Chateau Pauk, володар великої золотої медалі цьогорічного конкурсу зауважив: сам конкурс не є унікальним, а традиційним. І одним з найбільших в Україні. Під час фестивалю щороку проводилася оцінка вина. Кілька років тому винороби організувалися в громадську організацію і почали займатися самі організацією фесту, який започаткувала міська влада Мукачева. «Я в цьому конкурсі брав участь не тільки як учасник, але і як член оргкомітету. Ми відповідали не лише діями, але своєю працею. Нам вдалося самим залучити фінанси для конкурсу і провести його.  В цьому є його унікальність. Нам вдалося запросити професійних експертів з різних країн»,- каже Іван Паук. Він також зауважив, що Україна більше споживає вина південного регіону, а Закарпаття втратило свої позиції, на жаль. Тому важливою є популяризація. «Оцінювання і українськими сомельє і нашими сусідами дає надію, що такі конкурси будуть про нас більше розповідати, показувати наші сторони і позитивні і недоліки.  Будемо визначати правильні напрямки, куди нам рухатися. Тому важливо, щоб все було незаангажовано», - додав винороб.

  Олександр Шершун, співорганізатор конкурсу, радник міського голови Мукачева

зауважив, що за останні три роки був в оргкомітетах трьох найбільших винних дегустаційних конкурсів: «Червене вино», яке проводилося онлайн на початку 2022 р. через ковід, «Вина Срібної землі» влітку і цьогорічний конкурс. «Цікаво, коли був карантинний конкурс перший у 2021 році, всі дуже скептично поставилися до нього, але тоді отримали понад 100 взірців від виноробів. У 2022 році результати конкурсу прямо впливали на фестиваль, на другий день були оприлюднені результати і це впливало на вибір споживача. У 2023 перейшли поступово на залучення закордонних експертів. Цього року ще більш ретельніше підійшли до проведення самого конкурсу, залучили експертів як  із закордону, зокрема Золтана Беняка, Душі Бенце, якого звуть «король розе» в Угорщині, так і українських - голову Асоціації сомельє в Україні, двох найкращих сомельє України різних років. У конкурсі брали участь винороби з Берегівщини, Мукачівщини, Хустщини, Виноградівщини. Загалом було представлено 86 взірців, - розповів Олександр Шершун. – Результат конкурс підтвердив попередні прогнози: білі вина на Закарпатті мають бути у пріоритеті».

  За словами Олександра Шершуна, цей рік найменший відсоток знятих з конкурсу взірців – 4. Минулі роки – близько десятка.  Всі члени комісії виставляли оцінки онлайн, використовуючи відповідну технічну платформу для оцінювання і опрацювання результатів: Gustos.Life, і можна було відразу бачити результати. 

Це один з перших закарпатських конкурсів, де оцінки будуть враховуватися до глобального винного рейтингу. А платформа - дуже хороший майданчик для аналізу самими учасниками результатів конкурсу, - кажуть експерти.  

  «Географічне зазначень «вина Срібної землі» -- це є певний феномен, який об’єднує людей навколо ідеї з тим історичними корінням, яке було в Закарпатській області по виноградарству та виноробству, - прокоментував Олександр Коваль, керівник Турінформ Закарпаття, експерт з географічних зазначень. -- З іншого боку -- це об’єднання забезпечує певні інструменти і можливості, які надає ЄС і FAO у підтримці розвитку виноробства. Адже кожен винороб вже інвестував свій час, досвід, майно у свою справу». За словами Олександра Коваля, проведення дегустаційного конкурсу  - це про довіру, чесність, відкритість, рівність перед результатами. «І про довіру споживачів, адже кожен розуміє, що це певна увагу, виклик, новий формат позиціонування, - каже Олександр Коваль. – Конкурси -- новий формат для майбутнього ринку. На сьогодні на Закарпатті 10 приватних виноробів мають ліцензії, такого не було ще років 5 тому.  Асоціація працює з юристом,  щоб захистити інтереси виноробів, за приватними виноробами стоїть десятки робочих місць які вони надаються сезонно. Йдеться і про освіту, і знання, говоримо про нові формати співпрацю між навчальними закладами. Серед переможців є і УжНУ що дуже цінно, виш має науково-дослідну ділянку. Це хороший пласт майбутньої кадрової роботи, коли можна звертатися до науковців», - зазначив експерт.

  Говорили винороби і про потреби галузі, зокрема, в області немає лабораторії, яка в аналізували показники упродовж всього процесу вирощування винограду, його переробки та виготовлення вина. Бракує деяких сучасних засобів, що використовується у виготовлені вина. Але поступово, згуртувавшись, винороби знаходять можливості вирішити проблеми. Цього року ще 10 приватних виноробів планують отримати ліцензії. Загалом на Закарпатті близько 40 виноробів, продукт праці яких є якісним і може скласти конкуренцію визнаним винам.

 

Довідка: конкурс «Червене Вино 2024» у місті Мукачево проведено 13-14 січня 2024 року  з метою популяризації географічного зазначення «Вина Срібної Землі», серед учасників Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття.

 

25 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів