Географічне "бренді" Закарпаття. Скільки його видів нараховується в регіоні?

Відомий закарпатський краєзнавець, фудблогер та експерт з гастрономічного туризму Федір Шандор днями провів дегустацію традиційного закарпатського напою — палінки.
Пан Шандор розповів історію угорського напою, про правила його дистиляції, чим відрізняється палінка від бренді, які є способи пиття міцного алкоголю і, звичайно, з чого роблять палінку, їх дивні закарпатські назви та які найпопулярніші.
«Палинка – це географічне бренді, несе в собі запах лісу і грибів, – цитують туризмознавця інші дегустатори. – У 2008 році було прийнято закон, згідно з яким дозволяється виробляти палинку».
Крім того, у повідомленні наведено ще кілька цитат Федора Шандора.
«Міцність напою повинна бути не більше 65 градусів»
«Самий «крутий» коньяк у світі білого кольору. Свій коричневий колір він отримав ще у старовину, коли його перевозили у бочках, де зберігалося причасне вино»
«У світі рік бочки класифікується за ароматом. Наприклад, 3х-річна – ваніль, а 4х-річні – кориця»
«Дистиляти п’ються двома методами – як аперетив (до іжі) та дайджестив (після). Не можна його вживати під час трапези, бо це для шлунку дуже важкий удар, припиняється процес бродіння й організм перестає виробляти ферменти, а це небезпечно для здоров’я»
«Чи знаєте ви, що французи, угорці й українці не мають власної кухні, бо в світі існує тільки 6 основних кухонь»
«Технічні меди – це з сонячника і гречихи»
«Перший банош був з гречки»
А тепер про види палінки. Отже, Федір Шандор виділив їх вісім.
1) грушівка («ліжко»), для виготовлення цього напою дно бочки вистелюється сушеною грушею 2) яфинівка – робиться з чорниці 3) виноградна – робиться на основі родзинок і закупорюється у пляшку разом із шершнем!!! 4) медова («палинка з горшечку», «доброго ранку», «кава по-угорські») 5) сливовиця («угорка» – сорт сливи), має високий рівень пектину; якщо ви зварити варення, воно ніколи не зпортиться 6) кендериця – це гордість Закарпаття, виготовляється з коноплі 7) найбільш популярна у Карпатських горах – яблучанка (з диких яблук), її можно не тільки пити, але й використовувати для зберігання овочів й фруктів 8) ну і на останок, капуркова («на коня») – гордість мадьярів, робиться з айви.
Джерело: Закарпатська торгово-промислова палата
До теми
- Раз на рік – для всіх: в Ужгороді відбувся щорічний День відкритих дверей у резиденції єпископів
- Ужгород відзначає 1132 річницю з часу першої писемної згадки: цікаві факти про місто
- В Ужгороді ветерани, родини військових та переселенці можуть отримати безоплатні юридичні консультації
- У серпні в Ужгороді народилося 222 немовлят - 103 дівчинки та 119 хлопчиків
- З історії ужгородської школи ім. Масарика: в Ужгороді видрукувані унікальні видання
- Ужгород долучився до всеукраїнської акції «Дзеркало Незалежності»
- Найбільш інстаграмні місця в Ужгороді
- 48 перших класів: в Ужгороді триває підготовка до початку навчання
- Кількість першокласників в Ужгороді зменшилася
- Central Park від SENSAR Development: новий погляд на життя у великому місті
- INCLUSIVE-ED4ALL: освіта для всіх і кожного у сільських громадах України та Румунії
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у червні 1925-го? (ФОТО)
- 108 хлопчиків та 80 дівчаток, серед яких 4 двійні, народилися в червні в Ужгороді
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- В Ужгороді водій автобуса веде блог про свою роботу
- «Гладіатори» в ужгородському замку запрошують постріляти з лука
- Ужгородські школярі – серед найкращих на Всеукраїнському заході «Швидше, вище, сильніше – разом!»
- В Ужгородському скансені створять 3D моделі народного вбрання з різних регіонів Закарпаття
- Ужгородська школа мистецтв завершила 70-й, ювілейний, навчальний рік
- «Файна вишиванка»: в Ужгороді оригінально вітали з Днем вишиванки
До цієї новини немає коментарів