Вже незабаром у закарпатській Долині нарцисів розпустяться перші квіти

Вже незабаром у закарпатській Долині нарцисів розпустяться перші квіти
Зазвичай перші квіти у Долині нарцисів, що в районі Хуста на Закарпатті, розпускаються до 1 травня, і вже через тиждень по всій долині можна буде спостерігати цілі острівці білих квітів.

 

Терміни цвітіння закарпатських нарцисів залежать від погоди. Пік цвітіння традиційно припадає на середину травня. Якщо весна на Закарпатті видається раняя і тепла, нарциси можуть розквітнути на два-три дні раніше звичайного. У минулому році у зв’язку із затяжною зимою початок масового цвітіння нарцисів на території долини затрималося до середини травня.

Долина нарцисів розташована в урочищі Кіреші неподалік від міста Хуст на Закарпатті. Тут знаходяться найбільший у світі масив природних заростей нарциса вузьколистого — рідкісного рослини, занесеної до Червоної книги. Працює еколого-освітній центр «Музей нарциса», що розповідає про унікальну флору і фауну долини, історії її збереження.

Поява Долини нарцисів пов’язана ще з льодовиковим періодом на Землі. Тоді, після сходження криги, з гір стікало багато води, що сприяло акліматизації, цвітінню і розповсюдженню нарциса вузьколистого. З часом в низовині від сучасного Мукачева до Хуста, де росли нарциси, з’явилися дубові ліси. Після того, як на цих землях стали здійснювати господарську діяльність, площа долини нарцисів зменшувалася. За радянських часів долину взагалі хотіли переорати, щоб вирощувати сільськогосподарські культури. Після того, як було знищено 50 га нарцисів, оранку припинили і передали територію з нарцисами заповідному масиву Карпатського біосферного заповідника.

Щорічно Долину нарцисів відвідують понад 10 тисяч туристів. У період цвітіння (з 1 до 25 травня) територія відкрита для відвідування щодня з 8:00 до 21:00 без вихідних. Плата за вхід становить 25 грн. для дорослих , 20 грн. для студентів , 10 грн. для школярів. Парковка біля входу безкоштовна, але місткість її обмежена - в період травневих свят на під'їзді до заповідника бувають автомобільні затори.

Отримати оперативну інформацію про поточний стан Долини нарцисів 2018 ви можете за телефонами +38 (067) 310-35-16 , (03132) 2-21-93 , а також на сайті Карпатського біосферного заповідника.

В останні роки унікальна українська Долина нарцисів опинилася під серйозною загрозою. Однак у Карпатському біосферному заповіднику впевнені, що зникнення долині не загрожує.

Джерело: Афіша. Хуст

 

22 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів