Усе про військовий обов’язок студентів та випускників кафедри військової підготовки УжНУ – молодших лейтенантів запасу

Усе про військовий обов’язок студентів та випускників кафедри військової підготовки УжНУ – молодших лейтенантів запасу
Завідувач кафедри військової підготовки УжНУ надав роз’яснення щодо порядку виконання військового обов’язку студентами та випускниками кафедри військової підготовки.

 

У зв’язку із надходженням до кафедри військової підготовки запитів громадян щодо порядку виконання військового обов’язку студентами та випускниками кафедри військової підготовки, якім присвоєно первинне військове звання «молодший лейтенант запасу», роз’яснюю:

1. Громадяни, які проходять навчання на кафедрі військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, призову на строкову військову службу не підлягають.

Під час призову на строкову військову службу, за поданням керівництва ДВНЗ УжНУ, голови районних (міських) призовних комісій відповідно до пункту 15 статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»,  порушують клопотання перед обласною  призовною комісією та громадянам зазначеної категорії надаються відстрочки від призову на строкову військову службу на увесь період навчання на кафедрі військової підготовки.

2. Кафедра військової підготовки надає платні освітні послуги відповідно до законодавства України.

Тому статтею 4 Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.2012 № 48,  визначено, що військова підготовка проводиться для надання фізичним особам платних послуг у галузі вищої освіти, пов’язаних з військовою підготовкою для забезпечення реалізації права таких осіб на рівні можливості у виборі професії шляхом здобуття додаткових знань, умінь і навичок, необхідних для належного виконання військового обов’язку в запасі у мирний час, обов’язків військової служби у воєнний час та для майбутньої професійної діяльності.

3. Питання щодо призову у мирний час на військову службу осіб офіцерського складу офіцерів запасу-жінок взагалі не може розглядатися тому що пунктом 12 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»  жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави тільки у воєнний час.

Таким чином громадяни, які проходять навчання на кафедрі військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, призову на строкову військову службу не підлягають.

Випускники кафедри військової підготовки, якім присвоєно первинне військове звання «молодший лейтенант запасу» та здобували військову освіту на платній основі, призову на військову службу осіб офіцерського складу у мирний час також не підлягають.

У мирний час вони можуть служити на добровільних засадах на офіцерських посадах у Збройних Силах України, Службі безпеки України, Держприкордонслужбі України, Національній гвардії України, Національній поліції України та інших силових і правоохоронних структурах.

Одночасно наголошую, що прийом кандидатів на навчання за програмою підготовки офіцерів запасу триває. Більш докладну інформацію про правила прийому та умови навчання можна отримати на кафедрі військової підготовки УжНУ за адресою: м. Ужгород, вул. Тлехаса, 16/8 (Новий район міста), або на офіційному сайті університету.

Контактний телефон: +380505048953.

uzhnu.edu.ua

 

26 квітня 2018р.
-->

Коментарі:

  1. ПАТРІОТ 2018-04-27 / 08:04:58

    Закон України
    Про військовий обов'язок і військову службу
    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385)
    {Вводиться в дію Постановою ВР № 2233-XII від 25.03.92, ВВР, 1992, № 27, ст.386}
    {Із змінами, внесеними згідно із Законами 
    Стаття 11. Військова підготовка громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу
    1. Військова підготовка громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу проводиться у вищих військових навчальних закладах та у військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів.
    5. Громадянам України, які мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, присвоюється відповідне первинне військове звання офіцера запасу. У разі потреби вони за наказом Міністра оборони України підлягають призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу.
    6. Громадяни України, які не атестовані для присвоєння військового звання офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу і не пройшли строкової військової служби, підлягають призову на строкову військову службу з урахуванням, за можливості, фаху, який вони здобули у вищому навчальному закладі, або за спорідненими військово-обліковими спеціальностями.