Вина Закарпаття цього року має вдосталь?

Урожайність винограду цього річ в області нижча, але на кількості вина це не позначиться

 

18 жовтня в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося засідання на тему: ?Ринок винограду 2005: підсумки сезону і прогнози?. Йшлося не тільки про цьогорічний урожай місцевих виноградників, а й проблеми та перспективи галузі. До обговорення були запрошені фахівці з виноградарства, науковці, практики, а також представники управління агропромислового розвитку ОДА. Останні задекларувавши свою участь, так до журналістів і не прийшли. Не все так просто, як з?ясувалось, з нашим місцевим національним продуктом.
Агроном корпорації ?Закарпатсадвинпром?, ветеран виноградарства Михайло Скрильник навів деякі історичні факти розвитку виноградарства на Закарпатті. Так, за часів Австро-Угорщини виноградниками було зайнято близько 3000 га. За Чехословаччини площа виноградних посадок зросла до 4 тис. га, а вже у 60-70-ті рр. мин. ст. ? до 12-16 тис. га. Славнозвісна радянська епопея боротьби з алкоголізмом винищила значну частину виноградного багатства краю. Сьогодні ж ма?мо лише 4,5-4,7 тис. га, зайнятих виноградниками. За останні 3-4 роки насаджено не більше 600 га нових виноградників. ?Це надзвичайна прикра ситуація, ? коменту? М. Скрильник. ? Виноград росте на схилах, непридатних для інших культур і для Закарпаття ця галузь справді могла б бути пріоритетною та прибутковою, однак сьогодні нема чіткої владної політики та державної підтримки виноградарства". Якщо у радянські часи 80% площі під виноградниками було засаджено ?вропейськими сортами, а 20%-- ізабельними (технічними), то нині ситуація змінилася у протилежний бік. Нещодавно прийнято Закон про виноград та виноградне вино, який ? досить жорстким, передбача? заборону на засадження "ізабельними" сортами винограду, а існуючими насадженнями сорту дозволено користуватися лише найближчі 15 років. "Така ситуація несприятлива для Закарпаття, однак за інакших вимог вітчизняне виноробство не витримало б конкуренції з іноземними колегами?переконаний Михайло Скрильник". Серед найбільш успішних виноградарських підпри?мств краю М. Скрильник назвав ?Леанку?, Бобовищанське господарство, радгосп ?Виноградівський?, корпорацію ?Закарпатсадвинпром? та "Завидівське" господарство.
За словами кандидата наук, завідувача Закарпатського опорного пункту ?нституту гідротехніки і меліорації УААН Олександра Матвійця, виноградарство тісно пов?язане з економічною ситуаці?ю у державі взагалі і вимага? нових економічних та технологічних підходів. О. Матві?ць розповів, що в Закарпатті за кліматичними та ?рунтовими показниками для вирощування конкурентноздатного винограду ідеальними ? близько 2,5 тис. га (частково в Ужгородському районі, Мукачівському, Берегівському та Виноградівському). Однак навіть ці землі сьогодні задіяні не повністю. ?Це питання до земельників, до влади: чому природне багатство нашого народу не використову?ться ефективно?? ? запиту? Олександр Матві?ць.
Про труднощі у вирощуванні популярного в області продукту розповів Емерих Крицькій, заступник голови Ужгородської районної ради, досвідчений виноградар: "Якщо минулоріч урожай винограду становив близько 50 центнерів з гектару, то цього року показник, на жаль, набагато нижчий. Крім того, у краї сутужно із посадковим матеріалом, місцеві підпри?мства ним забезпечити не можуть. Підтримують окремі виноградарі-приватники, які завозять саджанці з-за кордону. Та й посадкою винограду зараз мало хто займа?ться?1-2 приватника, одиниці з державних підпри?мств". Скрутна ситуація з урожа?м винограду, за словами Емериха Крицького на ринку вина значною мірою не позначиться. У земляків нема культури споживання вина, а ринок заповниться імпортованою продукці?ю, ? стверджу? фахівець.
Старший науковий співробітник Закарпатського інституту АПВ УААН Михайло Бабидорич стверджу?, що усі виноградні плантації у Закарпатті ? морально застарілі. Браку? сучасної техніки, фахових знань. Побільшало шкідників, трапляються хворі рослини навіть тих сортів, які ніколи не піддавалися ушкодженням комах. "За такого ставлення до виноградної лози ми ризику?мо стати злидарями,--переконаний науковець.
Валерій Ходак, в.о. завідувача кафедри плодоовочівництва та виноградарства УжНУ, кандидат біологічних наук, доцент розповів про підготовку кадрів в Ужгородському національному університеті для виноградарської галузі, перший випуск яких відбувся у 1998 році. Попри зацікавленість у професії, спеціалістів не вистача?. Цього року планують запустити також заочне відділення. Але поста? проблема з практикою у студентів: щороку зменшу?ться площа насаджень на околицях Ужгорода, оскільки прилеглі землі віддають під забудови.
Учасники засідання підсумували, що покращання ситуації у виноградарстві можливе за умов, які обрали вже чимало ?вропейських країн ? кооперації та об??днання фермерів з метою більш потужне та технічно модернізованого господарювання.

 

19 жовтня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів