В Ужгороді презентували підліткову книжку з психологами

В Ужгороді презентували підліткову книжку з психологами
Жанр підліткової літератури став активно розвиватися в українській літературі в останні роки. Особливо її цікаво читати батькам і тінейджерам, коли ефект від таких книжок максимальний. Так, 2 серпня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка презентували нову повість для підлітків «Кава по-дорослому» тернопільської письменниці Ірини Мацко, що побачила світ у київському видавництві «Академія». Завбачлива модераторка, мама восьмикласниці Євгенія Напуда запросила до розмови й психолога Наталію Братасюк.

 

Письменниця в книжці провела паралель гіркоти підліткового пізнання дорослого життя із кавою, проте ця повість і про більш складні ситуації, в які можуть потрапити діти-підлітки. Не оминає Ірина Мацко проблем паління, перших статевих відносин, насилля, анорексії, булінгу, наркоманії.

Разом із психологом глядачі намагалися зрозуміти, чому період юнацького максималізму й самостійного пізнання світу може бути травматичним і як батькам спробувати допомогти пережити цей період. За словами психолога Наталії Братасюк, підлітковий вік для кожної дитини настає індивідуально й по-різному кожен цей період переживає. Основною ознакою є поява вільного часу в дитини, який вона самостійно має зайняти. Дитині нудно й тому вона може потрапити в різні ситуації. Психолог застерігає від тотальної опіки, яка теж є поганою і закликає виховувати не зразкову, а адекватну особистість, яка вміє оцінювати ситуацію й відповідно поводитися. Пані Наталія радить розширювати рамки дозволеного для підлітка й впевнена, що будь-яку проблему можна розв’язати любов’ю та увагою.

«Сцени фільму можуть емоційно травмувати дитину, а книга подає ситуацію в менш емоційній формі», – пояснює психолог і радить батькам пробувати пропонувати дітям підліткову літературу, щоб менш болісно переживати період дорослішання.

Uzhgorod.net.ua

Фото Нелі Остапів

 

03 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів