Найпопулярніші народні методи боротьби з застудою

Найпопулярніші народні методи боротьби з застудою
Які, проте, не допоможуть, а можуть навіть зробити тільки гірше...

 

Горілка з перцем

Кожен з нас хоча б раз чув рада випити горілки з перцем, якщо промочив ноги, замерз або відчуваєш, що захворієш. Деякі навіть впевнені, що цей метод – єдиний в боротьбі з застудою. Але чи це так?

Коментар лікаря-терапевта Юлії Ауст:

— Лікувати даними алкогольним напоєм простудні захворювання безглуздо, так як це призведе лише до сп’яніння і зовсім не посприяє одужанню. Цей спосіб лікування бере витоки з часів з малим забезпеченням. Звідси ж помилка, що горілка володіє знезаражувальним» ефектом, а перець виступає в ролі чарівного екстракту. До речі, крім боротьби із застудою коктейль з горілки з сіллю деякі примудряються лікувати гострі кишкові інфекції, чого особисто я також категорично не рекомендую! Можна не тільки спровокувати загострення хронічних захворювань, але і завдати мікротравми слизовим, тім самим лише збільшивши тривалість хвороби як мінімум в два рази.

Гарячий чай і молоко з медом

Цим чарівним напоєм ми починаємо лікуватися ще в дитинстві і використовуємо рецепт до глибокої старості. Схоже, зараз доведеться про нього забути.

Коментар лікаря-терапевта:

— Нічого поганого в цій раді немає, однак і особливого ефекту також не спостерігається. Короткочасне поліпшення є лише суб’єктивним відчуттям.

Використання соку часнику замість назальних крапель

Народные рецепты от простуды, которые сделают только хуже

Цей метод більше схожий на тортури, ніж на лікування, однак також дуже популярний. Все просто: щоб вилікувати застуду, потрібно закапати в ніс розчин з соку часнику і води.

Коментар лікаря-терапевта:

— При закапуванні в ніс «часником» або іншим подібним розчином спочатку слід проконсультуватися з лікарем, так як нежить – поняття широке. І якщо при вірусному перебігу риніту, а також при приєднанні бактеріальної інфекції і розвитку синуситів застосування крапель «часнику» ще більш-менш виправдано (і то з величезною обережністю), то при наявністю мікротравм, виразок на слизовій носа, індивідуальної непереносимості і гострих захворюваннях дихальної системи (бронхіальна астма, респіраторний аллергоз та ін), а також при вазомоторний та алергічний риніт такий метод категорично заборонений!

Чорний перець для чхання

Народные рецепты от простуды, которые сделают только хуже

Перевіряємо ще один метод. Ходять чутки, що вигнати хворобу з організму допоможе чих. А викликати його може чорний перець, достатня лише гарненько його понюхати.

Коментар лікаря-терапевта:

— Нюхати перець, щоб викликати чхання, і в принципі використовувати це як метод в якості лікування теж не варто, адже подібна «терапія» цілком здатна спровокувати появу ускладнень – аж до гострої нестачі повітря (через надмірне вдихання). Для дітей такий спосіб і зовсім небезпечний! Якщо ви хочете викликати чхання, потрібно лише надати якесь подразнюючу дію на слизову носоглотки, закапав спеціальні фізрозчини. Але якщо в цьому немає гострої необхідності, краще обійтися без «ачхи», так як організм здатний сам впорається і вивести інфекцію.

Гарячі «турунточки» з часнику

Народные рецепты от простуды, которые сделают только хуже

Щоб прибрати нежить, вставити в ніс «турунточку» суцвіття часнику і підпаліть її. Хм… Ну що тут сказати? Залишається тільки додати: «Не повторювати! Небезпечно!»

Коментар лікаря-терапевта Юлії Ауст:

— Підпалювання серцевини часнику в носі – досить непрактичний і безглуздий метод лікування ГРВІ! Навряд чи хтось може взагалі зробити це правильно і безпечно, а тому при виконанні такого лікування високий ризик отримання додаткових травм слизової порожнини носа, опіків і як наслідок – збільшення загального терміну одужання.

Перець чилі

Народные рецепты от простуды, которые сделают только хуже

Хочеш вигнати з організму застуду – їж перець чилі! Причому чим сильніше хворієш, тім більше перцю ти повинен вжити.

Коментар лікаря-терапевта:

— З одного боку, користь даного продукту незаперечна: за рахунок діючої речовини, що додає пекучий присмак – капсаїцину, перець має ряд корисних властивостей, як противозастойный, відхаркувальний і антикоагулянтний ефект. Крім того, він знижує рівень холестерину, виступає в ролі антиоксиданту, уповільнює процеси старіння, містить В-каротин і вітамін С.

Однак пацієнтам з наявністю виразкової хвороби шлунка і ДПК я як лікар рекомендую утриматися від усього гострого і насамперед прибрати з раціону гострі перцевий спеції і сам чилі. Стосується це і використання даного продукту при застуді. Перш ніж вживати, подумайте, чи не викличе перець додаткове навантаження на організм, який і без того послаблень в період боротьби з інфекцією.

Гірчиця

Народные рецепты от простуды, которые сделают только хуже

Ще один в прямому сенсі народний препарат. У гірчиці парять ноги, її їдять, щоб «вигнати хворобу»… Дізнаємося, наскільки це небезпечно.

Коментар лікаря-терапевта:

— При надмірному вживанні гірчиці може з’єднання явитися задишка, прискорене серцебиття, перебої в роботі серця, загострення хронічних захворювань ШКТ, поява опіків слизової порожнини рота і глотки і навіть втрата свідомості. Ефірні олії в складі гірчиці можуть спровокувати розвиток дерматитів. Сама ж гірчиця провокує надмірне виділення шлункового соку, що призводить до підвищення апетиту, тому цей продукт ще й протипоказів людям з ожирінням.

Полоскання горла розчином соди з сіллю

Народные рецепты от простуды, которые сделают только хуже

Цей рецепт – хіт лікування всіх часів і народів! Навряд чи в Україні знайдеться хоча б одна людина, яка жодного разу не полоскав горло такою сумішшю. Невже і вона не лікує, а калічить?

Коментар лікаря-терапевта:

— Може, когось прикро вражу, але все одне скажу: полоскання горла розчинами соди і солі особисто я як лікар не рекомендую, так як даний метод з інфекцією насправді не бореться. Суб’єктивне відчуття поліпшення відбувається за рахунок тимчасового зняття набряклості горла і тим самим зниження болю. Крім того, дані методи передбачають збільшенням  мікротравм в області запалення, появою подразнення і подовженням термінів захворювання.

 

17 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів