Мукачево втрачає своє історичне обличчя?

Мукачево втрачає своє історичне обличчя?
Таке спадає на думку, коли спостерігаєш за деякими "реставраційними роботами" на будівлях у центрі міста над Латорицею.

 

Так, у центрі Мукачева можемо спостерігати не так давно розпочате будівництво чи, як зазначено у паспорті об’єкту розміщеному на фасаді, «Капітальний ремонт будівлі по площі Кирила і Мефодія 30.

Та на власні очі можемо бачити заміну даху на «Будинку русинів» адреса якого, за інформацією вказаною на сайті міської ради – площа Миру 32 , не збігається з адресою паспорту об’єкту.

На тій же сторінці можемо бачити, що будинок, збудований у 1930му році, занесений до списку пам’яток архітектури місцевого значення. Тож його ремонт та реставрація повинні проводитись відповідними спеціалістами з урахуванням усіх норм та законів. Ремонт таких об’єктів повинен залишати непорушним його оригінальність, враховувати стилістику і зберегти усі архітектурні деталі.

Як зазначено у ДБН В.3.2-1-2004 «РЕСТАВРАЦІЙНІ, КОНСЕРВАЦІЙНІ ТА РЕМОНТНІ РОБОТИ НА ПАМ’ЯТКАХ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ» «4.11 Ремонтні роботи на пам’ятках визначаються завданням фізичного збереження пам’ятки в існуючому вигляді, забезпеченням її функцій та експлуатації і не повинні зачіпати історичної субстанції, конструктивних і декоративних елементів пам’ятки.»

Та вже зараз на власні очі бачимо демонтований автентичний черепичний дах з усім оздобленням та ковкою на ньому. Невже об’єкт культурної спадщини буде безповоротно знищений? І чому адреса, зазначена у паспорті об’єкту не збігається з реальною адресою «Будинку русинів», занесеною у список пам’яток національного та місцевого значення? Помилка чи навмисна підміна?

Юлія Коротких, "Перший кабельний"

 

24 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів