Держбюджет-2019: чого очікувати українцям у новому році?

Держбюджет-2019: чого очікувати українцям у новому році?
Головний фінансовий документ держави українці отримали не під ялинку в новорічну ніч, а заздалегідь. Чого очікувати наступного року? Хто та на що може розраховувати?

 

Зарплати зростуть, пенсії перерахують

Держава має надати можливість заробити тим, хто може. І захистити всіх, хто потребує державної допомоги. Цей принцип знайшов своє відображення у держбюджеті. Уряд передбачив в 2019 році збільшення розміру перерахувань місцевим бюджетам на виплату соціальної допомоги. У прийнятому документі також закладені кошти на «пакет малюка» і муніципальну няню – нові урядові ініціативи допомоги сім'ям з дітьми.

Вперше запроваджується практика автоматичного перерахунку пенсій: з 1 березня вони будуть проіндексовані в залежності від зростання інфляції і середньої заробітної плати.

Крім того, зростуть і військові пенсії – у середньому на 738 грн. Що ж до діючих військових, то їхні зарплати зростуть майже на третину. З наступного року вони становитимуть не менше 10 тисяч гривень.

Оскільки бюджет збалансований, грошей вистачить і на ці підвищення, і на забезпечення субсидій, а в подальшому – їхню монетизацію.

"Запланована загальна цифра на субсидії - 58 мільярдів гривень, з яких 55 мільярдів - на стандартну програму субсидій... Стандартна програма буде фінансуватись у повному обсязі, щоб забезпечити субсидії для всіх, хто на них має право. Друга програма розпочнеться у пілотному режимі, і до кінця року перейдемо на повну монетизацію", -заявила міністр фінансів Оксана Маркарова

Прожитковий мінімум також збільшиться. Для працездатних осіб з 1 липня 2019 року він складе 1936 гривень, з 1 грудня - 2027 гривень. Завдяки цьому буде підвищено соціальні виплати. Окрім того, буде підвищено мінімальну заробітну плату до 4173 гривень на місяць.

Нова якісна медицина - для мільйонів громадян

В бюджеті 2019 року видатки на охорону здоров’я збільшені на понад 15 мільярдів гривень. Передусім збільшення фінансування допоможе утриманню та розвитку оновленої системи первинної медичної допомоги. Збільшаться видатки на централізоване придбання медикаментів та продовжиться програма «Доступні ліки», як приклад - всі хто має серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму або діабет другого типу безкоштовно або із невеликою доплатою отримуватимуть ліки в аптеках. Аби боротися не з наслідками хвороб, а попереджувати їх – Уряд також виділив близько 2 мільярдів гривень на програми безкоштовних аналізів та діагностики.

Якісні та безпечні дороги

У наступному році Уряд продовжить масштабний ремонт і будівництво доріг. Розвиток дорожньої інфраструктури залишається серед головних пріоритетів бюджетного фінансування. У 2019 році на дороги буде виділено 55,6 млрд грн, що на 17 відсотків більше ніж цього року. В новому бюджеті не забули і про забезпечення безпеки руху. На ці цілі спрямують 2,1 млрд. Грн. Отримують значні кошти і місцеві дороги – на них в якості субвенції витратять більше третини всього Дорожнього фонду.

«В 2016 році я оголосив, що будемо будувати дороги. І почали з того, що поставили на ноги систему «Укравтодору», напрацювали стратегію-2018-2022 про поєднання обласних центрів якісними шляхами. Реалізація стратегії, цільове акумулювання ресурсу врешті-решт впливатиме на розвиток усієї економіки через покращення інфраструктури, якості життя»- зазначив голова Уряду Володимир Гройсман.

Розвиток територій

Свій відбиток у бюджеті знайшли і стратегічні завдання з децентралізації ,  фінансового зміцнення і розвитку територіальних громад. В цілому обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів у порівнянні з 2018 роком зросте на 15,3 млрд і складе 568,7 млрд. грн. 

Для того щоб збільшити ресурс місцевих бюджетів, були передбачені додаткові надходження: на місцях будуть залишати надходження від ряду податків, зборів та акцизів. За рахунок передбаченого наповнення Державного фонду регіонального розвитку будуть відремонтовані і побудовані амбулаторії, дитячі садки, школи, будинки культури і багато інших об’єктів. Так, в цьому році за рахунок коштів ДФРР та субвенції на розвиток об’єднаних територіальних громад вже реалізується 3170 проектів  на загальну суму 7,7 млрд грн.

Економіка буде зростати

Відповідно до держбюджету в 2019 році планується зростання ВВП на рівні 3%. З урахуванням того, що після подолання падіння економіка України зростає вже десять кварталів поспіль, ці цифри виглядають цілком реально 

Ключовим елементами Державного бюджету на 2019 рік стали  реалізація великих інфраструктурних проектів, оборона країни, забезпечення фінансування реформ, підтримка і покращення соціальних стандартів.

«Державний бюджет 2019 – це бюджет сталої розбудови країни.  Зміни, які ми робимо – це не точкові зміни. Це зміни, які вплинуть на різні сфери і на розвиток держави вцілому»,– підкреслив Володимир Гройсман.

 

21 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів