Що таке ерозія шийки матки?

Що таке ерозія шийки матки?
Ерозія шийки матки – це дефект цілісності слизової оболонки зіву шийки матки.

 

Плоский епітелій вистилає зовнішню поверхню шийки матки, а канал, що поєднує її з порожниною матки – циліндричним. Зміна локалізації циліндричного епітелію на зовнішню частину шийки матки сигналізує про появу ерозії або ектопії. Такий дефект слизової оболонки шийки матки притаманний 50% жінок (дані ВОЗ), і може виникати в різному віці, як у породіль, так і у жінок, що ще не народжували.

Причинами виникнення ерозій (виразки) шийки матки можуть бути:

·        запальні процеси в органах репродуктивної системи (вагініт, кандидоз та ін.);

·        травми статевих органів (аборт, пологи та ін.);

·        наявність внутрішньоматкової спіралі чи часте введення сперміцидів;

·        деякі гінекологічні процедури;

·        порушення балансу гормонів (зниження естрогену або підвищення естрадіолу та прогестерону);

·        зниження імунітету;

·        розлад менструального циклу;

·        захворювання, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, генітальний герпес та ін.) та ін.

Для того, щоб виявити появу патологічних змін цілісності слизової оболонки шийки матки на початковій стадії розвитку, жінкам необхідно двічі на рік проходити профілактичний огляд у фахівця.

Симптомами, що свідчать про необхідність термінового огляду у гінеколога, є:

·        збільшення кількості природніх виділень;

·        поява контактних кровотеч (після статевого акту);

·        зміна характеристик виділень (густина, наявність згустків крові або гною);

·        утруднене сечовипускання.

Оскільки в зоні розташування шийки матки практично не має нервових закінчень, розвиток патологічних змін рідко супроводжується болем. Саме тому для визначення вірного діагнозу потрібен повноцінний огляд з проведенням кольпоскопії та інших клінічних досліджень.

Які негативні наслідки може спричиняти ерозія шийки матки?

Зміна локалізації циліндричного епітелію небезпечна утворенням ерозійні залоз, що секретуючи слиз, викликають відшарування нового плоского епітелію. Прогресування даного процесу призводить до збільшення виразкових ділянок, що з часом може спровокувати малігнізацію (злоякісне переродження).

Чи можна народжувати з ерозією шийки матки?

Можна. Наявність патологічно заміщеного типу епітелію чи навіть невеликих виразок ніяк не впливають на можливість зачаття чи виношування вагітності. Однак, бажано пролікувати ерозію шийки матки, оскільки за появи великих виразок збільшується вірогідність їх інфікування.

Як лікувати ерозію шийки матки?

Лікування ерозії шийки матки носить комплексний характер та включає обов'язкову терапію причини дефекту епітелію.

Медикаментозний курс лікування нерідко складається з протизапальних препаратів, протимікробних засобів, що крім бактерицидної дії, сприяють відновленню пошкоджених клітин. Такоє ефективними є препарати, що прискорюють відмирання виразок та їх заміщення здоровими плоским епітелієм (хімічна коагуляція).

Немедикаментозне лікування базується на впливі радіохвилі (радіохвильовий метод), електричного току (електрокоагуляція), лазеру (лазеротерапія) чи рідкого азоту (кріодеструкція) на уражені ділянки слизової оболонки.

Вибір методу та засобів лікування залежить від площі пошкодженого епітелію та загального стану здоров´я жінки. Самолікування або використання засобів народної медицини не тільки неефективне, але й може призвести до розвитку інфекції.

Чи потрібно лікувати ерозію шийки матки жінкам, що не народжували?

На сьогодні вважається, що за відсутністю інших супутніх захворювань статевої системи (хламідії та ін.), невелика ерозія слизової оболонки шийки матки не вимагає термінового лікування. Проте, необхідним є постійне спостереження за патологічним процесом для своєчасного виявлення тривожних симптомів.

Як довго триває лікування ерозії шийки матки?

Тривалість лікування ерозії шийки матки залежить від методу терапії. Консервативна терапія переважно триває до 3 тижнів на курс, яких може знадобитись декілька. У випадку, коли необхідна корекція гормонального балансу, термін терапії ерозії залежить від ефективності лікування розладу.

Використання немедикаментозних процедур лікування передбачає термін одужання від 4 до 6 тижнів, що обумовлене часом загоєння рани та відновленням здорової тканини.

 

11 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів