У Києві обговорюють виборчі права ВПО - до дискусій долучилася й представниця Ужгородської міськради

У Києві обговорюють виборчі права ВПО -   до дискусій долучилася й представниця Ужгородської міськради
У Києві триває конференція «Виборчі права внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в Україні: посилення інтеграції та засад демократії», організована Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи. У ній взяла участь керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара.

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря відзначив, що досі на законодавчому рівні не ліквідовано дискримінацію щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб. А таких – близько 4% населення країни. 

Більшість питань із можливостями голосування на виборах для ВПО можна було б вирішити, прийнявши законопроект №6240 (про внесення змін до деяких законів України щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), однак він уже 2 роки лежить у парламенті, погоджений усіма фракціями, проте, як зазначалося на конференції, навряд чи буде прийнятий нинішнім складом Верховної Ради. До речі, Ужгородська міська рада першою в Україні на сесії міськради прийняла звернення до Верховної Ради на підтримку цього законопроекту. Проте на конференції зазначили, що і цей законопроект може допомогти лише частково: потрібно приймати цілий пакет законів і підзаконних актів для вирішення проблем ВПО, конфлікту, який може виникати між політичними і соціальними правами цих людей. 

Ще одна величезна проблема – внутрішні трудові мігранти, яких, за різними оцінками, близько 4 мільйонів – значно більше, у порівнянні з близько 1,5 мільйона ВПО.

Джерело: прес-служба Ужгородської міськради

 

04 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів