Олександра Блеста – захисника Карпатської України, увічнили у меморіальній дошці

Олександра Блеста – захисника Карпатської України, увічнили у меморіальній дошці
У четвер, 14 березня, у м. Хуст на будівлі загальноосвітньої школи №1 імені Августина Волошина встановили меморіальну дошку Олександру Блесту – захиснику Карпатської України, керівнику ОУН у м. Хуст, поручнику та організатору загонів Карпатської Січі.

 

Перед будівлею навчального закладу, у якому навчався майбутній Герой, зібралися нинішні школярі, педагоги, керівники області і міста, місцева громада.

Вони вшанували пам’ять бійця державним Гімном. А почесну місію відкрити меморіальну дошку виконав голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль. З промовами до присутніх звернулися голова обласної ради Михайло Рівіс, міський голова Хуста Володимир Кащук, скульптор Богдан Корж.

Місце встановлення меморіальної дошки обрали не випадково. У приміщенні навчального закладу 15 березня 1939 року відбулася сесія Сойму Карпатської України, де було затверджено проголошення державного суверенітету Карпатської України, ухвалено конституційний закон та обрано Президента держави – Августина Волошина. В особистій охороні останнього служив Олександр Блест (псевдо «Гайдамака»), який за свою громадську позицію був ув’язнений та засуджений до смертної кари.

Михайло Киштулинець, якого також утримували у хустській в’язниці, знайшов там записку Олександра Блеста, яку той сховав під дошкою. В’язень не мав олівця, тому шпилькою проколов собі палець і власною кров’ю написав: «Я, Олександр Блест, 23-річний, з Хусту, іду на смерть за те, що люблю свою рідну Україну».

Свою громадську позицію захисник Карпатської України зафіксував власною кров’ю, пам’ять про його життєвий подвиг нащадки із шаною і дякою увічнили у мармурі і бронзі.

moskal.in.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів