Екстрена меддопомога та "швидкі" працюватимуть по-новому. Коли новації дійдуть до Закарпаття?

Екстрена меддопомога та "швидкі" працюватимуть по-новому. Коли новації дійдуть до Закарпаття?
У рамках реформи охорони здоров’я України дуже суттєві зміни заплановані в наданні екстреної медичної допомоги, або, як наразі звичніше, роботі «швидких». За даними 2017 року, 93% смертей у випадках, коли викликали «швидку», ставалися ще до приїзду бригади. За практикою розвинених країн надання допомоги в перші 4 хвилини збільшує кількість врятованих життів на 30%.

 

Ці дані на сeмінарі «Зміни в системі охорони здоров’я ІІІ квартал 2019: розуміємо та комунікуємо», що 21-22 березня відбувся в Києві, навів керівник експертної групи з питань надання екстреної медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я Олександр Данилюк. За його словами, в Україні з майже 8 мільйонів викликів за рік лише приблизно 2 мільйони закінчувалися госпіталізацією, інші – медикаментозною та консультативною допомогою, що, за західними стандартами, має виконувати сімейний лікар.

Олександр Данилюк розповів, що за реформою надання екстреної медичної допомоги заплановано укомплектовувати бригади насамперед парамедиками – відповідно підготовленими фахівцями для порятунку життя. Перших 50 таких уже готують у двох вишах України, вони матимуть освітній ступінь бакалавра. Водіям «швидких» запропонують теж пройти навчання і стати екстреними медичними техніками, допомагати парамедикам, за це, до речі, підвищать зарплату.

Радикальні зміни заплановані й у диспетчеризації звернень по медичну допомогу. Уся робота диспетчерів, як реагувати, що запитувати, буде прописана відповідними протоколами, диспетчери не діятимуть, як досі, емпірично, тобто, виходячи лише з власного досвіду і знань.

Екстрена медична  допомога не надаватиметься у випадках, які можна вирішити з допомогою сімейного лікаря. Зверніть увагу: на двох наступних слайдах вказано, куди і за якою саме медичною допомогою слід звертатися людям.

Необхідно буде досягти стандартів, коли бригада виїздить не пізніше 60 секунд із часу звернення. Для цього скасують принцип належності бригад до областей чи районів – усі звернення надходитимуть за єдиним номером 103 і до хворого чи потерпілого буде їхати бригада, яка на той момент знаходиться найближче. Переговори диспетчерів за зверненнями будуть записуватися і зберігатися.

Олександр Данилюк повідомив також, що для допомоги велосипедистам та мотоциклістам будуть залучати так званих перших реагувальників – це волонтери, які вже працюють на дорогах України, зв’язуються через месенджер Telegram. Вони надаватимуть допомогу потерпілим у випадках, коли можуть дістатися до них швидше і до приїзду парамедиків.

Також розробляється вже мобільний додаток для тих, хто має порушення слуху і мови, завдяки такій інклюзії екстреної медичної допомоги по неї зможуть звертися і люди, яким досі без сторонньої помочі це було зробити складно. 

Новації в екстреній медичній допомозі будуть запроваджені спочатку лише в 6 пілотних регіонах України, Закарпаття не увійшло до їх числа. Згодом набутий досвід поширять на всю країну. При цьому ключовим залишається принцип: екстрена медична допомога буде для всіх безоплатною.

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

02 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів