Цікава історія: діяльність родини Дністрянських на Закарпатті

Цікава історія: діяльність родини Дністрянських на Закарпатті
Днями в каплиці Ужгородського замку завідувач відділу історії Карпатської України, Меморіальної кімнати-музею А.Волошина та Меморіального комплексу "Красне поле" Іван Орос і академік Національної академії наук України, президент Наукового товариства ім.Т. Шевченка у Словаччині й Асоціації україністів Словаччини Микола Мушинка провели тематичний урок "Родина Станіслава та Софії Дністрянських і Закарпаття" для студентів Закарпатської академії мистецтв.

 

Іван Орос розповів про життєвий і творчий шлях відомого юриста, адвоката, депутата парламенту Австро-Угорщини, автора проекту Конституції ЗУНР Станіслава Дністрянського та його дружини – визначної української піаністки, педагога, музикознавця Софії Дністрянської. Зокрема, він охарактеризував відкриття Софією Дністрянською першої приватної музичної школи в місті Ужгород, її роботу в Міністерстві шкільництва уряду Карпатської України.

Микола Мушинка акцентував увагу слухачів на діяльності родини Дністрянських на науковій ниві. Як відомо, Станіслав був професором Львівського, Празького і Віденського університетів, а Софія викладала музику в багатьох державних і приватних навчальних закладах. Повідомив він також про те, що перепоховання тлінних останків Софії з Чехії до Ужгорода, згідно з заповітом, відбулося майже через 50 років після її смерті.

Джерело: департамент культури Закарпатської ОДА

 

25 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів