Іван Чопей: Наш факультет надає дуже якісну освіту, тому його випускники затребувані всюди: в США, Німеччині, Ізраїлі, Чехії

Іван Чопей: Наш факультет надає дуже якісну освіту, тому його випускники затребувані всюди: в США, Німеччині, Ізраїлі, Чехії
Факультет післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки – молодий підрозділ вишу, який був створений 2000 року. Навчальну роботу на факультеті можна умовно розділити на два напрямки: післядипломна освіта лікарів та доуніверситетська підготовка вступників. Також факультет післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ пропонує унікальні спеціальності для лікарів, які мають лише поодинокі українські виші, до прикладу - спеціалізація для управлінців – головних лікарів та керівників відділень. Викладачами факультету за останні роки підготовлено велику кількість фахівців, які працюють як на Закарпатті, так і за його межами.

 

Серед його випускників є відомі вчені, керівники медичних закладів, установ та працівники різних підприємств і організацій. До складу факультету входять: кафедри терапії та сімейної медицини; хірургічних дисциплін;  охорони материнства і дитинства; онкології та радіології; нейрореабілітації з курсом медичної психології, пульмонології та фтизіатрії; громадського здоров’я; Центр доуніверситетської підготовки й роботи з іноземними громадянами та Тренінговий центр. Детально про цьогорічну вступну кампанію на факультеті розповів декан, доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України Іван Чопей.

– Чому Ви обрали професію лікаря? Якою була Ваша мотивація?

Важко сказати, хто вплинув на мій вибір фаху. Багато представників родини працювали юристами, тому і на мене покладали надії, що я виберу юриспруденцію. Пам’ятаю, в моєму дитинстві траплялись моменти, пов’язані з травмами у спорті. Я мав можливість спостерігати за роботою лікаря, яка мене дуже зацікавила. Тож якось само собою обрав лікарську справу ще в дитячі роки. Батьки, врешті, дали мені повну свободу вибору і підтримали мене.

Відтоді усе моє життя присвячене медицині. Спочатку я закінчив Хустське медичне училище. Щоб здобути можливість вступити в університет, потрібно було закінчити училище на «відмінно», та ще й входити у 5% кращих. Я з цим впорався і вступив на медичний факультет тодішнього УжДУ, який теж закінчив із відзнакою. Можу сказати, що мені дуже щастило з прекрасними вчителями. Спочатку на науковій конференції я познайомився із академіком Олександром Угольовим, світової величини спеціалістом, який став керівником моєї кандидатської і докторської дисертації. Керівницею кандидатської також  була Оксана Ганич, а докторську я захистив у 37 років в Московській медичній академії у теж відомого на всю державу Андрія Гребенєва.

У 1991 році, після медичної реформи, нам дозволили навчати на інтернатурі тільки 10 інтернів з двохсот студентів медичного факультету. Всі  інші відправлялись  у Львів. Звісно, нам такий стан речей не подобався. Тим більше, ми ввели після моєї поїздки в Москву післядипломну освіту для всіх медиків Союзу. Тож поступово, невеликими кроками, змінювали ситуацію на нашу корись. І у 2000 році нам вдалося відкрити окремий факультет післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки.

– Які нововведення чекають на абітурієнтів цьогоріч?

У вступній компанії зміни не очікуються. Проте чимало змін грядуть для випускників після закінчення, які пов’язані, передусім, з медичною реформою. Зокрема, вони повинні отримати ліцензію на медичну діяльність, відміняються категорії лікарів. Ми готуватимемо наших студентів до цих нововведень, щоб вони для них не стали несподіванкою. Також ми одними з перших в Україні користуємося «Moodle» - системою управління дистанційним навчанням. Зараз всі починають говорити про те, що хочуть втілювати цю систему і в себе, а в нас вона вже продуктивно працює. У 2018 році ми отримали навіть відзнаку «Лідер післядипломної освіти в Україні».

– На які спеціальності набиратимете у 2019 році?

Медичні спеціальності, які можна здобути на факультеті післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ:

1. Акушерство та гінекологія

2. Анестезіологія та інтенсивна терапія

3. Внутрішні хвороби

4. Загальна практика – сімейна медицина

5. Загальна фармація

6. Інфекційні хвороби

7. Клінічна онкологія

8. Лабораторна діагностика

9. Медицина невідкладних станів

10. Неврологія

11. Ортопедія і травматологія

12. Отоларингологія

13. Офтальмологія

14. Педіатрія

15. Психіатрія

16. Пульмонологія та фтизіатрія

17. Радіологія

18. Хірургія

19. Урологія

20. Гастроентерологія

21. Ендоскопія

22. Дерматовенерологія

23. Кардіологія

24. Медична психологія

25. Дитяча психологія

26. Психотерапія

27. Лікувальна фізкультура та спортивна медицина

28. Організація і управління охороною здоров’я

29. Фізіотерапія, курортологія та медична реабілітація

30. Ультразвукова діагностика 

–  Які перспективи працевлаштування випускників факультету?

Проблеми, пов’язані з працевлаштуванням лікарів, існували завжди, а сьогодні ситуація кардинально змінилася. Не можу згадати часи, щоб, як зараз, при розподілі студентів на місця роботи, були вакантні місця в Ужгороді. Коли у мої студентські роки розподіляли студентів, декого відправляли аж у Липецьку область, що в Росії. Мене направили у Сумську обл. с. Краснопілля. Чому так? Ми бачимо на екранах телевізорів тільки міграцію людей з країн третього світу в Європу, проте зараз відбувається і світова професійна міграція. Польські лікарі поїхали в Англію, німецькі – в Швецію, швецькі – в Норвегію і так далі. Таким чином, масово «оголяться» робочі місця. І це стосується всіх медичних працівників: медсестер, людей, які займаються доглядом літніх людей та інших. Економічні питання зараз мають велику вагу. Багато і наших людей виїхало. Тож можна констатувати, що проблем з працевлаштуванням не існує.  Тим більше, зараз введено чимало позитивних реформ і заробітна плата лікаря суттєво зросла. Хоч ніхто й не вірив, що такі зміни можливо реалізувати. Будемо сподіватися, що ці реформи не припиняться. 

Ми надаємо дуже якісну освіту, адже наші випускники працюють у США, Німеччині, Ізраїлі, Чехії. Можна назвати великий список видатних випускників. Ось деякі з них: кардіолог Євген Скляр працює в США, лікар-гінеколог Ілля Едельман - в Ізраїлі, сімейний лікар Ярослав Міга - в Чехії. Наш недавній випускник, яким ми дуже гордимося, Олександр Данилюк чудово влився у команду Уляни Супрун. Від первинної ланки і до серйозних спеціалістів – майже всюди в світі працюють наші випускники.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів