"Люлька Мамая", або як Ужгороду позбутися одноразових горняток від напоїв (ФОТО)

"Люлька Мамая", або як Ужгороду позбутися одноразових горняток від напоїв (ФОТО)
В Ужгороді каву п'ють якщо не всі, то більшість. Для місцевих мешканців часто це є ціла церемонія, без якої не починається робочий день. Але так само багато хто практикує пити каву "на ходу", забігаючи за чашкою напою до величезної кількості міні-кав'ярень і магазинчиків, де продають так звану каву "to go". Отримуючи свій напій у паперовому стаканчику, любителі кави здебільшого навіть не усвідомлюють, якої величезної шкоди завдають довкіллю. Бо насправді ці "паперові" горнятка не можна утилізовувати і переробляти, як звичайний папір, оскільки в них є тонка пластикова плівка, яка не дає картону розм'якнути від напою, але разом із тим не дає і швидко розкластися.

 

Екоактивісти вже підрахували, що в Києві щодня на смітник викидають близько мільйона паперових стаканчиків. Ужгород, звісно, смітить не в таких масштабах, але невеличке власне опитування показало, що лише одна маленька вулична кав'ярня за один день продає від 100 до 300 напоїв в одноразових горнятках. Куди йдуть усі ці гори стаканчиків? Звісно, на загальне сміттєзвалище.

А можна інакше – і це активно популяризує по всій Україні ініціатива "Зелений птах", яка вже півтора року збирає використані горнятка і відправляє їх на переробку. Процес цей непростий, але в Україні є підприємства, де вміють відділяти шари паперу від пластикової плівки. За час роботи "Зелений птах" здав на переробку 49 тонн сміття, з якого потім виготовляють багаторазові еко-зошити, фліпчарти, горнятка для розсади та інші корисні речі. Наприклад, на виготовлення одного еко-зошиту зі вторсировини йде аж  600 паперових стаканчиків – прекрасне втілення гасла ініціативи про те, що сміття – корисне.

До Ужгорода знайомство з ідеями еко-ініціативи дійшло лише цього року. Студентський простір УжНУ "AuraAcademica" зацікавився можливістю зменшити кількість одноразових горняток на території університету. "Ще взимку ми презентували на факультеті іноземної філології, а потім і у нашому студентському просторі ідею збору і переробки паперових горняток, – розповідає керівник простору "AuraAcademica" Ірина Микулин. – Тоді виникла думка встановити спеціальний контейнер-тубус, який у "Зеленого птаха" називається "люлька Мамая", у холі головного корпусу УжНУ, де є кілька пунктів продажу кави. "Люлька Мамая" продумана таким чином, що не займає багато місця, легко вміщує горнятка різного розміру, трамбує їх один до другого. Всередині є спеціальний пакет, схожий на звичайний сміттєвий. Коли тубус наповниться (а вміщує він 100-120 стаканчиків), ви витягаєте пакет, зав'язуєте і відправляєте "Зеленому птаху" на переробку. Робити це доведеться за власний кошт, сплативши лише за пересилку. Правила користування "люлькою Мамая" доволі прості, треба пам'ятати тільки про те, що не можна викидати горнятка з рідиною, недопалками, чайними пакетиками чи іншим сміттям всередині".

Студенти, крім того, звернулися до Ужгородської міської ради з ідеєю підтримати ініціативу і встановити такі контейнери для збору стаканчиків в державних установах: адмінбудівлі міськради, медичних, освітніх та комунальних закладах. Як зауважив заступник ужгородського міського голови Олександр Білак, міська рада одразу відгукнулася на студентську ініціативу і вже готова замовити перших десять контейнерів для збору паперових стаканчиків. "Ми розуміємо, що разом із тим беремо на себе зобов'язання з пересилання відходів до Києва, але мова йде про кошти набагато менші, ніж ті, які би ми заплатили за утилізацію цього сміття на вже і так переповненому ужгородському полігоні твердих побутових відходів", – розповів Олександр Білак.

Тим часом у планах студентського простору "AuraAcademica" є і продовження просвітницьких заходів, і співпраця з популярними ужгородськими кав'ярнями, торговими центрами та магазинами. Поки ж студенти самотужки виготовили макет "люльки Мамая", встановили його у своєму студентському просторі і привчають небайдужу молодь до раціонального використання відходів.

Цікаво, що вже зовсім скоро "люлька Мамая" з'явиться і в центрі Ужгорода. Популярна кав'ярня на площі Поштовій готується започаткувати в місті моду на збір використаних паперових горняток. Власниця "Punto G caffe" Тетяна Колесник розповіла "Про Заходу", що вже давно думала над тим, як зробити свій бізнес максимально еко-відповідальним. "Ми були одними з перших, хто запровадив 20 %-ву знижку на каву для тих, хто прийшов зі своєю багаторазовою чашкою – таким чином заохочуємо людей не використовувати одноразові стаканчики, – каже Тетяна. – Також ми часто пропонуємо клієнтам відмовитися від використання пластикової кришечки і соломинки. А нещодавно я побачила в соцмережах допис про можливість переробки паперових горняток, і дуже зацікавилася. Ми вже замовили в Києві спеціальний контейнер для збору використаних стаканчиків, тож щойно він приїде, встановимо його на вході до кав'ярні і розповідатимемо нашим клієнтам про те, як вони можуть зберегти довкілля".

Тетяна Колесник сподівається, що Ужгород швидко підхопить таку соціально-важливу новинку, і незабаром вже біля кожної кав'ярні, де пропонують "каву з собою", стоятиме контейнер для збору одноразових паперових стаканчиків. Тож якщо ви незабаром побачите такий у місті, пам'ятайте основне правило використання: викидати у тубус можна лише сухі порожні паперові горнятка без рідини. Просто? Дуже просто!

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

31 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів