«Стратегічний» хід. Що відомо про нову політичну партію В. Гройсмана?

«Стратегічний» хід. Що відомо про нову політичну партію В. Гройсмана?
Президентські вибори показали – система влади в країні морально застаріла та потребує перезавантаження. У Верховній Раді, в тому числі.

 

Народні депутати нинішньої каденції заслужили свою порцію оплесків та місце в історії, але їх є за що критикувати. Хід реформ – це індикатор їхніх дій. Багато реформ як цього, так і минулого уряду не знаходили підтримки нардепів, або впроваджувалися через це надто повільно – зокрема, мова йде про судову та пенсійну реформу. Загалом, із 35 законопроектів, визначених урядом як  пріоритетні для розвитку економіки, народні депутати за рік прийняли лише одиниці.

Стара система виборів

В. Гройсман аргументував потребу перезавантаження дуже чітко. «Мені дуже складно через парламент проводити рішення, – зазначив очільник Уряду. –  Це громіздка процедура. Я запропонував: давайте ми ... проведемо п'ять днів в парламенті, не виходячи – немає проблем. Отримаємо всі рішення, президент їх підпише. І у нас буде чіткий курс. Далі все йдуть на вибори за новою системою, кому люди дали мандат – працюють».

За його словами, вибори до Верховної Ради мали б відбуватися за новим виборчим законодавством, після реформування самого парламенту, після зняття депутатської недоторканності для наступної каденції. Тоді нові лідери від партій «Люди важливі», «Голос» та інших політичних сил зможуть увійти в українську політику, оздоровити її. І працювати вони мають в більш ефективній системі прийняття рішень, яку для них створить нинішня Рада.

Але сталося все навпаки. Протистояння президента і парламенту зберегли стару неефективну виборчу систему. Новий президент не пішов шляхом співпраці з чинною Радою. Одразу після інавгурації він розпустив парламент. У свою чергу, Верховна Рада не підтримала запропоновану президентом нову схему парламентських виборів. Отже вибори проходитимуть по-старому. Не складно зробити висновок, що нових людей пройде не багато, а ті, що потраплять в Раду, змушені будуть працювати за старими законами. І з часом, система змінить їх не на краще.

До того ж, В. Гройсман та його Уряд отримали незаслужену, на думку багатьох експертів, порцію критики. У своїй промові на інавгурації В. Зеленський повідомив, що хоче аби усі міністри звільнились. Враховуючи це, прем’єр у той же день сам написав заяву про відставку, надавши шанс Зеленському зайнятися формуванням нового уряду. І закликав зробити його це якнайшвидше.

У свою чергу, на роботу самого Кабінету міністрів це ніяк не вплине. Нинішній склад повноцінно працюватиме до призначення наступного. Відтепер стримування тарифів і боротьба з монополістом «Нафтогазом», важкі перемовини з МВФ і недопущення дефолту – лягають на нинішнього Президента.

Стратегія – на вибори

Проте з політики В. Гройсман не збирається йти. Нещодавно стало відомо, що він піде на парламентські вибори окремо, не об'єднуючись з іншими кандидатами – на чолі нової партії «Українська стратегія».

«Прем'єр-міністр відіграє роль певного «цапа-відбувайла», на якого можна повісити всі гріхи. В. Гройсман розуміючи, що  на цьому зараз дуже буде вигідно грати новообраному президенту,  подав у відставку, – розповів місцевий політолог Ладислав Помпель. – Тим самим, виступивши як самостійний політичний гравець, який може об'єднати навколо себе демократичну команду . Якщо вона доведе так званий меседж до виборця «країна обирає Прем'єра», то шанси Гройсмана зайти в раду дуже великі. Ми пам'ятаємо в 2014 р завдяки такому меседжу в раду зайшла фракція «Народного Фронту», яка за два місяці з 10% наростити свій рейтинг до 23%. Гройсман чітко дав зрозуміти, що він буде відігравати на цих виборах так звану роль «Господарника», на яку попит є».

«Українська стратегія» – буде команда молодих, але водночас досвідчених людей, які знають що треба зробити для успіху країни. Туди увійдуть справжні люди, які розуміють що потрібно робити для успіху держави. В парламент вони йдуть щоб змінити систему, яка стримувала стрімке реформування держави бюрократичними застарілими парламентськими процедурами.

До речі, остання тенденція свідчить, що довіра до нової політичної сили В. Гройсмана є і рейтинг росте. Із 0,7% два тижні тому до сьогодні він, згідно опитування Інституту соціологічних досліджень «Основа», виріс до 2,9%. Такий ривок за короткий час показує, що партія Гройсмана легко проходить до парламенту через майже два місяці. І це ще до оголошення першої 10-ки людей у майбутньому списку.

Місцеві експерти та прості закарпатці високо оцінюють такий крок. І готові його підтримати. «Він зберіг стабільність економіки в складні часи, не допустив дефолту, – розповів ужгородець Д. Фазекаш. – І паралельно з цим домігся зростання соціальних стандартів. Хто б що не казав, але це відчутно». Тому є всі підстави говорити, що «Українська стратегія» В. Гройсмана у майбутньому буде потужною політичною силою, яка допоможе привести якісні зміни у нашій державі.

 

04 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів