Віднайдений в центрі Ужгорода підвал, вочевидь, має прохід до інших підземель

Віднайдений в центрі Ужгорода підвал, вочевидь, має прохід до інших підземель
Таке припущення озвучив Varosh головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Закарпатської ОДА Костянтин Куцов, який одним з перших оглянув знайдений підвал.

 

– Приміщення простягається під тротуаром між площами Поштовою та Жупанатською (навпроти Альпінарію). Загальна площа – до 60 квадратних метрів. Підвал (а, на мою думку, це – саме підвал) має видовжену прямокутну форму. Від його південної стіни, яка безпосередньо примикає до котловану, є кількаметрове відгалуження, найімовірніше саме воно з’єднувало підвал із будівлею, яка свого часу знаходилася на цьому місці. Із західній (збоку міської ради) та східній (збоку вулиці Волошина) є невеликі ніші, які схожі на замуровані входи до інших приміщень. Тобто колись підвал міг бути з’єднаний із аналогічними приміщеннями по сусідству, – припускає Костянтин, детально описуючи знахідку. –  Всередині приміщення має форму склепіння, яке у точці згину досягає висоти 2 метрів. Вимуровано природнім камінням прямокутної форми (так звана – тесова кладка). Кладка збереглася у майже автентичному вигляді. Виключенням слугує більш сучасна цегляна опора  (вочевидь споруджена у ХХ столітті), яка підпирає стіну і стелю з південної частини.

За словами Куцова, точне датування приміщення встановити важко, однак зважаючи на кладку, використані будівельні матеріали та схожість із аналогічними приміщеннями в інших частинах Ужгорода – десь кінець XVIII- початок ХІХ століття. Більш точну інформацію щодо віку підвалу та його призначення може дати археологічна експертиза.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

02 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів