В Ужгородській міській раді провели тренінг «Публічні консультації: не зволікай – впливай!»

В Ужгородській міській раді провели тренінг «Публічні консультації: не зволікай – впливай!»
В Ужгородській міській раді напередодні відбувся тренінг на тему «Публічні консультації: не зволікай – впливай!». Захід провели регіональний координатор Інституту «Республіка» Микола Яцков та директорка Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ Ганна Мелеганич.

 

Під час тренінгу учасники довідались, як підготувати та організувати проведення публічних консультацій у громаді. З вітальним словом виступила керуюча справами виконкому міської ради Олена Макара та нагадала учасникам, що перші публічні консультації з використанням інтернет-ресурсу «Ваша думка» провели у травні минулого року - тоді в ужгородців питали, які дерева варто підсаджувати поруч із каштанами на Київській набережній. Потім були консультації, які дерева хотіли б бачити на пішохідній зоні площі Шандора Петефі, цікавилися думкою ужгородців щодо встановлення болардів, перейменування вулиць міста тощо.

"Публічні консультації – це той інструмент взаємодії з громадськістю, за допомогою якого можна дізнатися думку ужгородців щодо тих проєктів, які міська рада планує реалізувати, це дуже важливо у нашій діяльності", – сказала Олена Михайлівна і відзначила роботу Всеукраїнської ініціативи «Активна громада», у співпраці з якою і вдалося запровадити цю ініціативу в Ужгородській міській раді. Результатом такої спільної роботи влади та громадськості стало отримання Ужгородом відзнаки Національного демократичного інституту міжнародних відносин за успішне впровадження інструменту публічних консультацій.

Під час тренінгу, у якому взяли участь представники всіх ключових структурних підрозділів міської ради, присутні обговорювали питання цінності залучення громадян до прийняття рішень, дискутували щодо ефективності застосування різних механізмів участі: як-то громадські слухання, дорадчо-консультативні органи чи круглі столи, та в яких випадках доречно застосовувати той чи інший інструмент. Також учасники ознайомилися з досвідом департаменту міського господарства й управління містобудування та архітектури, управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради, які працювали з новим інструментом комунікації влади до громадськості – публічними консультаціями.

Регіональний координатор Інституту «Республіка» Микола Яцков зазначив, що публічні консультації – дуже корисний інструмент взаємодії влади та громади. Адже кожен з учасників консультацій може тільки набути, але не втратити. Це досвід пошуку компромісів і балансів у, здавалося б, простих і банальних питаннях, які, втім, викликають суспільний резонанс. Публічні консультації бажано застосовувати на початковій стадії розроблення рішення, їх тему визначає міська влада тоді, коли є потреба отримати думки ужгородців. Аналіз проведених публічних консультацій дозволяє побачити настрої, потреби, тенденції серед містян та, відповідно, ухвалювати кращі для громади рішення.

Узяли участь у тренінгу й студенти. Своїми враженнями поділилася студентка столичного вишу Ольга, яка відзначила, бачить, що через публічні консультації громадяни  реально можуть брати участь у розвитку міста. Сподобалося їй і те, що вже є практичні результати проведених публічних консультацій, їх аналіз. Пані Ольга задалася метою дослідити, як можна масштабувати консультації на більше коло ужгородців та чи робить міська рада інформування про опитування думок людей залежно від різних цільових груп.

Довідка. На сьогодні в Ужгороді провели 8 публічних консультацій з різних питань життєдіяльності громади міста, в яких узяли участь майже 5,5 тисяч ужгородців. Тренінг відбувся в межах проекту «Задай курс владі», що реалізується Інститутом «Республіка» за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) та Ужгородської міської ради.

Прес-служба Ужгородської міськради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 серпня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів