«Медовий місяць» в Раді, або як працюють закарпатські нардепи

«Медовий місяць» в Раді, або як працюють закарпатські нардепи
Триває другий місяць роботи Верховної Ради України IX скликання. 29 серпня народні депутати склали присягу і одразу ж увімкнули «турборежим» – стали пачками ухвалювати закони. В соцмережах навіть з’явився популярний мем, який добре відображає суть роботи парламенту у вересні – «шалений принтер». Утім, у цій статті ми не будемо оцінювати, які закони приймав парламент, чи як за них голосували нардепи від Закарпаття.

 

Для початку подивимося, як наші обранці «влилися» у Раду: до кого пристали, в яких комітетах осіли, чи отримали посади, скількох помічників собі оформили? І власне, як працювали: чи справно ходили на роботу і чим, крім натискання кнопки, ще відзначилися?, – пише zaholovok.com.ua.

 Одні – у фракцію, другі – в групу, а трійця – неприкаяна 

У цьому складі парламенту є півтора десятка нардепів, які або живуть на Закарпатті, або народилися тут. Однак ми не брали до аналізу тих, хто областю майже не цікавиться – таких як Вакарчук, Шуфрич чи Рудик. У підсумку проаналізували роботу 10 депутатів: шести мажоритарників та чотирьох списочників – від «Слуги народу» і «Батьківщини».

Ось ця десятка в алфавітному порядку: Балога, Горват, Жупанин, Костюх, Кривошеєв, Крулько, Лаба, Лунченко, Петьовка і Поляк.

Склавши присягу, закарпатські нардепи одразу ж стали визначатися. М.Лаба, І.Кривошеєв, А.Костюх і А.Жупанин увійшли в фракцію «Слуга народу», І.Крулько – у фракцію «Батьківщини», В.Балога і В.Поляк – приєдналися до депутатської групи «За майбутнє» (яку, кажуть, контролює Ігор Коломойський).

А от Р. Горват, В. Лунченко і В. Петьовка, які в минулому скликанні Ради знайшли порозуміння і працювали майже як команда, хоч і були у різних фракціях, наразі, схоже, ще вичікують. Дехто прогнозував, що Роберт Горват долучиться до фракції «рідної» «Європейської солідарності», але цього не сталося. Поки що всі троє – поза фракціями і поза групами. Самі по собі, але ніби й разом. Така собі (хоч і не свята) закарпатська трійця.

 Наших цікавить бюджет, земля, митниця, газ, надра і … молодь

Надзвичайно цікаво проаналізувати, в яких парламентських комітетах вирішили працювати обранці від Закарпаття.

Одразу троє нардепів – М.Лаба, В.Лунченко і І.Крулько – увійшли до комітету з питань бюджету. Двоє – В.Балога і В.Поляк – до комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. В інших – по одному закарпатцю. Так, у комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики працюватиме Роберт Горват. Андрій Жупанин – у комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Анатолій Костюх – у комітеті з питань молоді і спорту, Ігор Кривошеєв – у комітеті з питань екологічної політики та природокористування, Василь Петьовка – у комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Цікаво, що попри те, що Іван Крулько, Роберт Горват і Валерій Лунченко офіційно не входять до «зеленої» монобільшості, це не завадило їм отримати посади у своїх комітетах. Взагалі серед усіх 10 закарпатців найвищу посаду наразі має Іван Крулько, адже він став першим заступником голови бюджетного комітету, в якому Валерій Лунченко очолив підкомітет з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу. Роберт Горват у своєму комітеті також став головою підкомітету – з питань правового забезпечення діяльності митних органів.

А що ж інші? Мажоритарники В.Балога, В.Петьовка і В.Поляк – рядові члени комітетів. Як і Михайло Лаба, котрий, що цікаво, єдиний з-поміж закарпатських обранців від «Слуги народу» – без посади. Інші його однопартійці своє отримали: А.Костюх взагалі став заступником голови молодіжно-спортивного комітету, А.Жупанин очолив підкомітет з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання, а І.Кривошеєв керуватиме підкомітетом з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. При цьому зауважимо, що Ігор Кривошеєв – єдиний закарпатський депутат без вищої освіти.

І ще один цікавий момент: з 5-ти депутатів-«старожилів» троє – В.Петьовка, І.Крулько і Р.Горват – працюють у тих самих комітетах, що й у минулому скликанні парламенту. У той же час Валерій Лунченко поміняв аграрний комітет на бюджетний. А от Віктор Балога, який раніше переймався більш глобальними речами у комітеті євроінтеграції, зараз опустився до проблематики організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Можливо, досвідчений політик очікує, що в найближчі роки в контексті адміністративно-територіальної і децентралізаційної реформ саме цей комітет буде важливим, і сподівається, що зможе впливати на процеси в області або як мінімум допомагати синові, який очолює Мукачівську ОТГ. А може, це просто свідчення того, як зменшується вплив колись могутнього Віктора Балоги…

Активний старт: помічники найняті, закони пишуться 

Тепер поглянемо, як закарпатські депутати працювали на початку своєї каденції. На сайті Верховної Ради дані письмової реєстрації та реєстрації з допомогою електронної системи у випадку декількох нардепів різняться. Наприклад, Іван Крулько, як свідчить електронна реєстрація, найбільше з усіх закарпатців прогулював – пропустив 14% пленарних засідань. У той же час, за даними письмової реєстрації, він відпрацював на 100%. А от у випадку Михайла Лаби все навпаки: за даними електронної реєстрації, він відвідав усі пленарні засідання, а письмова реєстрація каже, що одне таки пропустив. 

Але загалом можна казати, що в перший місяць на роботу всі закарпатські нардепи ходили совісно. От що вже там робили – інше питання. Якщо проаналізувати інформацію про депутатські запити, то бачимо, що їх надсилали лише два обранці – А.Жупанин і А.Костюх. Обоє з запитами зверталися до Кабміну: Андрій Жупанин цікавився темою своєчасного початку та сталого проходження опалювального сезону, а Анатолій Костюх – питанням державної підтримки вітчизняних авіаційних підприємств.

У той же час усі закарпатські депутати, крім В.Балоги, вже встигли скористатися своїм правом законодавчої ініціативи і подали законопроекти. Найменше їх – по одному – у В.Поляка та І.Кривошеєва. А найбільше – аж 30 – співавтором яких зазначений Іван Крулько. Другий та третій за продуктивністю – Р.Горват та В.Лунченко, в яких 9 та 6 законопроектів відповідно.

На цьому етапі ми подумали: можливо, нардепи-початківці не такі активні в законотворчості, бо ще не встигли сформувати свої команди консультантів? Тому проаналізували ще й дані про кількість помічників. І виявили дуже цікаві цифри.

Андрій Жупанин – єдиний серед закарпатських депутатів, який взяв собі на допомогу лише одного помічника-консультанта. У Анатолія Костюха їх двоє, а у В.Балоги і І.Кривошеєва – по четверо. У решти нардепів – цілі команди помічників-консультантів. До прикладу, В.Лунченку допомагають 9 людей, Р.Горвату –11, М.Лабі – 13. Але всі вони відстають від Владіслава Поляка, який наразі має аж 21-го помічника-консультанта!

При цьому, нагадаємо, В.Поляк поки що подав лише 1 законопроект… Тож ефективність законотворчої роботи депутата зовсім не залежить від кількості його помічників.

 Замість висновків

Перший місяць роботи для депутатів і справді був «медовим». І в практичному сенсі – бо вони, щасливі, вили собі нові теплі гніздечка, і в сенсі емоційному – бо купалися в любові народу. Депутати почали працювати в умовах безпрецедентно високої довіри суспільства до парламенту. Але ця любов швидко мине.

Вже зовсім скоро доведеться голосувати важкі рішення: про відкриття ринку землі, про приватизацію державних підприємств, про обмеження для ФОПів… Не кажучи вже про формулу Штайнмаєра і закон про особливий статус Донбасу.

Коли це станеться, закарпатські нардепи, як акробати на канаті, будуть балансувати між популізмом і інтересами держави. І як саме вони голосуватимуть – ми простежимо й вам розкажемо. 

Ярослав Світлик для Zaholovok.com.ua

Матеріал підготовано у рамках проекту Ужгородського прес-клубу «Створення виборчої медіа-майстерні на Закарпатті -2019» за підтримки Української медійної програми (Інтерньюз).

 

10 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів