Рівень вакцинації від дифтерії на Закарпатті неприпустимо малий, - Супрун

Рівень вакцинації від дифтерії на Закарпатті неприпустимо малий, - Супрун
Про ситуацію з дифтерією пояснила Уляна Супрун.

 

"Майже сто років тому місто Ном на Алясці опинилося на межі загибелі через епідемію дифтерії. Аби врятувати місцевих мешканців, сироватку туди довелося відправити на санях, запряжених хаскі. 150 собак мчали з ліками у важкодоступне місто. За 5 діб вони подолали більше тисячі кілометрів. Зрештою ця подія стала поштовхом для кампанії на підтримку вакцинації в США і допомогла знизити загрозу поширення дифтерії. http://bit.ly/2MNlz6B 

Водночас, у 2019 роців Україні, схоже, досі є люди, які готові чекати, доки хаскі привезуть їм сироватку, замість того, щоб завчасно зробити щеплення. Хоча у всіх регіонах наявні якісні вакцини проти дифтерії, які є єдиним надійним захистом проти небезпечної хвороби. 

Попри доступність та якість вакцини, досі маємо критично низький рівень вакцинації — 52%. Як наслідок — підтверджені випадки зараження дифтерією в Ужгороді та Києві. 

Пацієнти, у яких лабораторно діагностували хворобу, не мали щеплень. Учень київського ліцею не отримав щеплення через відмову батьків. Своїм рішенням вони наразили на небезпеку не лише свого сина, а й 45-тьох людей, із якими він контактував. http://bit.ly/2Weeuz4 А в Закарпатській області, де захворів студент, рівень вакцинації проти дифтерії становить лише 44%, що неприпустимо мало. 

В Україні вже була епідемія дифтерії — 1991 по 1998 роки, її причиною був вкрай низький рівень вакцинації дітей та ревакцинації дорослих. Тоді захворіли 20 тисяч людей, 696 пацієнтів померли. http://bit.ly/34323sB 

Вакцини проти дифтерії необхідно робити як дітям, так і дорослим (ревакцинація кожні 10 років). Дітям роблять щеплення цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП. Також можна безоплатно отримати вакцину для захисту від дифтерії та правця АДП та вакцину для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих. Наразі в Україні є 1,79 млн доз вакцини АКДП, 178 тисяч доз АДП та 5,4 млн доз АДП-М. 

Водночас, уже лунають маніпуляції про те, що у нас нібито бракує сироваток. Наявні понад 190 флаконів сироватки від дифтерії, які отримали як гуманітарну допомогу від ВООЗ. Сироватки були доставлені в регіони. Але важливо розуміти, що сироватки — це крайнє рішення, коли не вдалося уникнути інфікування. До того ж, навіть вони не гарантують 100% успішного результату — лишається ризик летального результату близько 20%. Натомість завчасно захистити себе від дифтерії можна лише за допомогою щеплення. 

Що варто знати про дифтерію та чому вона небезпечна:

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним механізмом. Інкубаційний період хвороби — 3-10 днів. Джерелом інфекції є хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсин. http://bit.ly/2MNucOG 

У пацієнтів, що хворіють на дифтерію в горлі з’являються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Симптомами дифтерії є біль у горлі, підвищена температура, набряки слизової ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, сиплий голос, набряк шиї та збільшення лімфатичних вузлів. http://bit.ly/2MNucOG 

Але дифтерія небезпечна передусім своїми ускладненнями. Якщо дифтерійний токсин потрапляє у кров, під загрозою опиняються життєво важливі органи — серце, нирки, нервова система. Токсин порушує синтез білка клітинами, що спричиняє загибель клітин.

Тож ускладненням дифтерії може стати блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, міокардит, ураження нервової системи, нефрозонефрит, легенева інфекція. Ускладнення дифтерії можуть мати летальні наслідки. 

Дифтерія — дуже небезпечна хвороба. І аби не наражати на небезпеку себе та свою сім’ю — варто вчасно вакцинуватися та ревакцинуватися", - ідеться в дописі.

 

27 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів