У Солотвині під землю запустять спеціального робота для збору інформації

У Солотвині під землю запустять спеціального робота для збору інформації
Про це сьогодні під час пресконференції в Закарпатській ОДА розповів голова обласної ради Михайло Рівіс.

 

Нагадаємо, як ми вже писали, сьогодні в Ужгороді розпочала роботу стартова конференція проєкту «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ1», в рамках якого ЄС виділив майже мільйон євро для дослідження процесів у Солотвині.

Зі слів М. Рівіса, проєкт передбачає низку геофізичних досліджень – як поводяться ґрунти в карстових проваллях, вивчення руху води по приміщеннях шахти тощо.

«Тут основною буде роль Мішкольського університету, спеціалісти якого розробили спеціального робота, якого спустять в агресивне середовище під землю для збору інформації про те, що відбувається у соленій воді», - уточнив Рівіс. Робот працюватиме протягом двох тижнів, імовірніше за все, це відбудеться в серпні наступного року. Всю зібрану технікою інформацію систематизують і на її основі та з огляду на інші дослідження будуть розроблені висновки.

В ідеалі розробники проєкту переслідують три мети:

1.      З’ясувати, що робити з безпековою функцією – щоб люди з будинками не пішли під землю.

2.      Розробити заходи, як запобігти витоку соленої води в річку Тиса, яка є притокою Дунаю.

3.      Вивчити можливість відновлення Солотвинської печери для лікування людей від астми, адже тут лікували бронхіальну астму та різні алергологічні захворювання люди не тільки з України, а й із багатьох сусідніх держав.

Нагадаємо, проєкт розрахований на 24 місяці і стартував 1 вересня і закінчиться 1 вересня 2021 року. 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів