Без відриву від навчання: студенти поповнили банк крові області

Без відриву від навчання: студенти поповнили банк крові області
4 грудня у головному корпусі УжНУ на Бамі обласна станція переливання крові провела День донора.

 

Здачу крові було ініційовано через те, що її на Закарпатті не вистачає – на жаль, запаси швидко закінчуються, а кількість людей, яким вона потрібна, зростає.

Усвідомлюючи важливість акції, до першого Дня донора долучилося 35 охочих студентів. Дехто з них уперше брав участь у такому заході, а хтось уже й утретє. Перед здачею крові кожен студент заповнював анкету й спілкувався з лікарем. Також юних донорів пригощали солодким чаєм і булочками.

Ірина Микулин

«Долучаюся до акції втретє. Поки що не маю можливості допомогти фінансово, тому роблю те, що в моїх силах. Вірю й впевнена, що моя кров рятує комусь життя. І не лише іншим, а й мені, бо донорство – це здорово. А ще я завжди знаю, який у мене гемоглобін. Сьогодні порадували – 165», – ділиться досвідом голова студентського простору УжНУ «AuraAcademica» Ірина Микулин.

Марія Фантич

«На своїй сторінці у соцмережі Фейсбук ми щодня публікуємо «світлофор» із групами крові. Зелений колір із певною групою крові означає, що її запаси в нас у нормі. Жовтим кольором позначаємо ті групи, які нам потрібні. Червоним відповідно ті, яких критично не вистачає. На вчора ми потребували другу, третю та четверту мінус», – розповідає завідувачка донорського відділу Марія Фантич.

Як зауважує пані Марія, донором можуть бути особи від 18 років до пенсійного віку, котрі не мають інвалідності й протипоказань. Вони можуть бути тимчасові та абсолютні. Тому перш ніж іти здавати кров, варто ознайомитися зі специфікою донорства.

Студентка ІІІ курсу математичного факультету Ольга Матяшовська  також розповідає: «Здаю кров удруге в житті. Перший раз здавала декілька років тому для свого друга. Тепер зовсім не хвилююся. Роблю це, щоб допомогти іншим людям, адже ніхто не знає, що може нас чекати».

Після збору кров перевіряють на групу, резус-фактор, роблять біохімічні аналізи й тестують на маркери гепатиту, СНІДу, сифілісу.

Кров – це безцінні ліки, адже її повністю неможливо замінити. До неї додають консерванти, які дають можливість клітинам жити до 40 днів. Тож закликаємо долучатися до поповнення банку крові.

Закарпатська обласна станція переливання крові розміщена в Ужгороді на вулиці Льва Толстого, 15.

Олександра Костьо, Медіацентр УжНУ

 

05 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів