В Ужгороді відбудеться творча зустріч з відомим літературознавцем і письменником Василем Ґабором

В Ужгороді відбудеться творча зустріч з відомим літературознавцем і письменником Василем Ґабором
16 січня о 17:00 в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка відбудеться зустріч з відомим пресознавцем,новелістом та упорядником серії «Приватна колекція» літературної аґенції «Піраміда» Василем Ґабором.

 

Василь Ґабор живе та працює у Львові, проте походить з с. Олександрівка (раніше – Шандрово), що на Хустщині, з родини відомого закарпатського поета, представника празької школи Івана Колоса. Закінчив факультет журналістики Львівського державного (нині — національний) університету ім. Івана Франка (1986). Тема Закарпаття постійно входить у коло творчих й наукових інтересів ювіляра. Як відомо, Василь Ґабор захистив дисертацію на тему «Закарпатська україномовна преса 20–30-х років XX століття у контексті національного відродження краю» (1997).  Нині він працює старшим науковим співробітником відділу наукових досліджень української періодики «Науково-дослідного інституту пресознавства» Львівської національної наукової бібліотеки України ім. Василя Стефаника.

Вирізняється науковець масштабом зробленого та різнобічністю тем та зацікавлень – понад чотириста наукових і словникових статей, історико-біографічних нарисів, ряд ґрунтовних літературознавчих праць. І ще одна грань його творчості–новелістика. Він автор збірки новел «Книги екзотичних снів та реальних подій» (1999 рік – 1-е вид.; 2003 рік – 2 вид.; 2009 рік – 3-ге вид.),книги «Про що думає людина» (2012), один з авторів видання «Четверо за столом: Антологія чотирьох приятелів» (2004). Твори прозаїка містяться в антологіях «Десять українських прозаїків. Десять українських поетів» (К., 1995), «Квіти в темній кімнаті: Сучасна українська новела» (К., 1997), «Нічний гість: Моторошні оповіді» (Львів, 2001), «Приватна колекція» (Львів, 2002), «Сновиди: Сни українських письменників» (К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010) тощо. Також окремі новели автора були надруковані в альманахах, та багатьох часописах.Найновіша збірка письменника «Жінка, закохана у вітер: Новели, невигадані історії, візуальні твори та розмови»вийшла минулого року.

Окрім цього Василь Ґабор відомий як автор задуму та упорядник концептуальних антологій серії «Приватна колекція» літературної аґенції «Піраміда». У «Приватній колекції» вийшли книги шістдесятників, учасників Нью-Йоркської групи, сімдесятників, вісімдесятників, двотисячників, а також літературознавчі праці українських і зарубіжних дослідників та ін. «Приватна колекція» також поповнилась і якісно перекладеними іноземними текстами та книгами для дітей.

До 60-річчя Василя Ґабора Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Ф. Потушняка підготувала бібліографічний покажчик. Видання вийшло у серії «Культура краю в особах» і відкриває багатогранний та плідний світ науковця із Закарпаття.

У бібліографічному покажчику «Василь Ґабор»є описи видань, у яких ювіляр виступає як письменник, укладач, упорядник, редактор, автор проєктів, також описи публікованих художніх творів та їх перекладів, наукових публікацій, науково-популярних та енциклопедичних статей, історико-бібліографічних нарисів та ін.

Видання містить передмову «Коли праця стає стилем життя: духовні координати Василя Ґабора», яку написала кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Оксана Кузьма. Письменниця Ніна Бічуя спеціально для цього покажчика підготувала есе «Новела про книгоношу».

Окрім цього, бібліографічний покажчик вміщує фотоматеріали з особистого архіву Василя Ґабора та фотографії обкладинок книг. Видання розраховане на широке коло читачів, передусім ­– бібліотечних працівників, журналістів, дослідників історії краю та шанувальників літератури.

Під час творчої зустрічі заплановане спілкування з ювіляром та презентація бібліографічного покажчика і нових видань серії «Приватна колекція».

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграм

 

13 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів