Днями вийшов у світ черговий номер щоквартального вісника «Культурологічні джерела»

Днями вийшов у світ черговий номер щоквартального вісника «Культурологічні джерела»
До роботи над виданням долучилося 25 авторів – науковців, письменників, журналістів, культурологів та студентів – усіх, хто працюють на ниві культури. Серед них як постійні наші автори, так і ті, що тільки починають свій шлях у журналістиці чи науковій діяльності.

 

Читач знайде статті відомого науковця Івана Хланти, який підготував кілька матеріалів. Зокрема це статті «Стежками Лемківщини – 2019» про фестиваль, що відбувся на Луганщині, про казкарку Христину Біровець, з нагоди її 90-ліття, про життя і творчість народного артиста України Степана Ґіґу та заслуженого працівника культури України Василя Югаса, письменника Василя Мулесу.

У матеріалі «Життя у музиці» заслужений працівник культури України Михайло Митровка розповідає про творчість народної артистки України Гізели Ціполи, яка відзначила своє 70-ліття.

Завідувач кафедри мистецтвознавства КЗВО «Ужгородський інститут культури і мистецтв» ЗОР Василь Андрійцьо ділиться з читачами своїм баченням творчого зростання колективу Закарпатського академічного обласного театру ляльок.

Музикознавець, фольклорист Віра Мадяр-Новак зробила історичний огляд музично-фольклорних матеріалів, які  видавалися на Закарпатті, розповіла про перший на Закарпатті нотний збірник народних пісень Василя Талапковича.

Цікаве інтерв’ю із письменником Василем Кузаном підготував письменник і журналіст Василь Шкіря.

Своїми враженнями про спільний концерт камерного оркестру Закарпатської обласної філармонії та солістів-духовиків – викладачів Ужгородського музичного коледжу імені Д. Є. Задора ділиться відомий педагог Людмила Сенченко-Довганич. 

У номері також уміщено статті про плідну роботу на ниві культури директора Виноградівського міського будинку культури Святослава Гала, заслуженого працівника культури України Єлизавету Сівак, художника Павла Ковача тощо.

Цікаве дослідження  про декоративно-прикладне мистецтво бойків Міжгірщини підготував заслужений художник України Михайло Белень.

Про фестиваль «Барви життя», де люди з обмеженими фізичними можливостями представили свою творчість, пише завідувач інформаційно-редакційного сектору  Марина Офіцинська. Не обійшла своєю увагою і фестиваль ігрових програм «Грайлик», що проводиться в області уже 18 років поспіль.

Для працівників закладів культури клубного типу представлено два сценарії, які вони зможуть використати у своїй роботі. Також названо переможців обласного огляду-конкурсу районних і міських будинків культури та методичних центрів.

Про презентацію результатів проєкту «Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття», який реалізовано за підтримки Українського культурного фонду, розповів автор цих рядків. 

Серед дописувачів заслужений журналіст України Богдан Барбіл, художній керівник Берегівського міського будинку культури Інна Буяновська, директор Перечинського районного будинку культури Тетяна Кречко, журналістка Наталія Маджара, провідний методист Іршавського районного будинку культури Оксана Сідор, заслужений учитель України Христина Шкробинець та інші.

 

Володимир МИШАНИЧ,

провідний методист

КЗ «Обласний організаційно-

методичний центр культури» ЗОР,

член Національної спілки журналістів України

 

Переглянути четвертий випуск щоквартальника «Культурологічні джерела» за 2019 рік можна за цим посиланням:

 

https://zakfolkcenter.info/load/kulturologichni-dzherela-2019-4

 

24 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів