Закарпатські переселенці розпочинають адвокаційну кампанію «Моя нова громада». Що це і для чого?

 Закарпатські переселенці розпочинають адвокаційну кампанію «Моя нова громада». Що це і для чого?
 В Ужгороді розпочалася адвокаційна кампанія «Моя нова громада», метою якої є привернення уваги до питання проблеми постійного житла для ВПО в нових громадах і не тільки. Про житлові програми для переселенців, комунікації з громадою для уникнення непорозуміння у «житловому» питанні», про єдиний успішний досвід закарпатської переселенки, якій вдалося успішно скористатися житловою програмою та багато іншого говорили на засіданні в Ужгородському прес-клубі.  

 

 Ініціатива реалізовується ГО «Закарпаття-Донбас» в партнерстві з ГО «Громадський Холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» в межах гранту, наданого  проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень». Проект спрямований передусім на здійснення адвокаційних кампаній. Про це розповів Олександр Кореньков,  громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», м.Київ. «Теми кампаній різні, як і численні проблеми, які хвилюють переселенців, - каже Олександр Кореньков. - Зокрема, це захист права на житло, прав дітей, які постраждали від військових дій та інші. Щодо житла, то діє кілька державних програм для переселенців. Це і  фінансування «70 на 30», пільгове кредитування 3% та інші. У своїй діяльності ми прагнемо за активної участі саме переселенців допомогти і місцевій, і державній владі активізуватися у цьому напрямі, почати системну роботу, мотивувати владу, органи місцевого самоврядування покращити ситуацію в цьому напрямку».

 Анжела Бабкіна, радниця із соціальної згуртованості в Закарпатській області зауважила, що віднедавна переселенці мають більше шансів бути почутими місцевою владою. «Велике досягнення для ВПО – це те, що нарешті ВР проголосувала за новий Виборчий кодекс, де враховано права переселенців. І на наступних виборах ми будемо голосувати у громадах. Ми з холдингом «Група впливу» та «Моя нова громада» теж активно працювали у цьому напрямку, здійснювали адвокаційні кампанії. І тепер, коли переселенці отримали право голосу, місцева влада зможе побачити весь свій електорат і наші питання, сподіваємося, будуть вирішуватися трохи швидше  тому числі і житлові, - коментує Анжела Бабкіна. - Є певні державні програми, але їх у нас недостатньо. Треба звернути увагу влади саме на це питання, на можливість отримати переселенцями постійне житло від держави, користуючись пільговими кредитами. Тоді ми зможемо повноцінно інтегруватися у громаду».

За словами Анжели Бабкіної, на Закарпатті створений унікальний проект, який може стати прикладом для всієї України. Це зареєстрований переселенцями житлово-комунальний кооператив «Закарпаття-Донбас»,  якому виділили приміщення територію старої котельні в Ужгороді для зведення житла ВПО. «Є певні ресурси, об’єкти у містах, які не використовуються і їх можна передати на добру справу. Особливо, якщо це приносить користь багатьом людям, - каже Анжела Бабкіна. – По всій Україні ситуація за 5 років не змінилася, 80% і більше основною проблемою вважають відсутність постійного житла. Наступник крок у реалізації такого житлового проекту в Ужгороді – це оплата проектно-кошторисної документації, на яку необхідно зібрати 1,5млн.грн.»   

  Костянтин Блажевич, голова Правління ГО «Закарпаття-Донбас» зауважив, що отримання переселенцями право голосу у місцевих громадах -- один з показників, що війна на Сході швидко не закінчиться. «Тому люди потребують достойного існування, ми повинні вирішити проблему житла, - пояснює Костянтин Блажевич. – Земельну ділянку ми (житлово-комунальний кооператив «Закарпаття-Донбас») маємо, дякуючи міській раді. Тепер зіштовхнулися з тим, що необхідна проектно-кошторисна документація. Вона коштує немалих грошей, тому хочемо ініціювати звернення у профільні міністерства, щоб виділили кошти і ми могли рухатися далі. Надалі цією документацією могли б скористатися інші громади, які приймають переселенців».

  Тетяна Хорошилова, заступник голови Правління ГО «Закарпаття-Донбас» нагадала, що громадська організація створювалась із пріоритетною ціллю: вирішення питання житла для ВПО. «Це здається нам очевидним, але при розмовах в кабінетах питають, звідки це ви взяли, що переселенцям потрібне житло. Ми будь-які наші ідеї, інформацією обговорюємо з цільовою аудиторією- переселенцями. І проект по зведенню житла не просто унікальний. Це одна з ідей, яка вдалася і була підтримана місцевою владою. Це має бути 9-поверхівка з достатньою кількістю квартир, яка реально вирішить проблеми ВПО»,- каже Тетяна Хорошилова.  

  Закарпатські переселенці не просто вірять в реалізацію своїх ідей, але й інтенсивно над ними працюють. Рішучість намірів засвідчив керівник ГО «Закарпаття-Донбас» Костянтин Блажевич. Ще на початку кампанії за захист виборчих прав переселенців він сумнівався, що справа закінчиться перемогою ВПО. І пообіцяв з’їсти власну краватку, якщо таке трапиться. Завдяки активній адвокаційній роботі багатьох ГО по України, право голосу виборці-переселенці таки отримали. Тома Костянтин Блажевич виконав свою обіцянку: з’їв краватку безпосередньо на пресконференції. Щоправда пряникову J 

 

Переселенці… Майже шість років люди з зони бойових дій намагаються почати життя спочатку в своїх нових громадах.  Близько 4 тисяч з них обрали для себе Закарпаття.  Найактивніші створили громадську організацію «Закарпаття – Донбас» та намагаються змінювати світ, захищаючи свої права.

Ініціатива реалізовується ГО «Закарпаття-Донбас» в партнерстві з ГО «Громадський Холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» в межах гранту, наданого  проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень»

 

 

29 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів