Закарпатські лікарі й депутати: нас чекає катастрофічне недофінансування медицини

Закарпатські лікарі й депутати: нас чекає катастрофічне недофінансування медицини
Депутат Закарпатської облради, головний лікар Закарпатської обласної дитячої лікарні Роман Шніцер виступив зі своїм баченням медреформи.

 

 

«Я підтримую реформу, але! Давайте проаналізуємо. Що ми чуємо? Суть реформи – не ліжко, а  пацієнт. А не було так! Виділяли кошти в розрахунку на мешканців, і в Україні це була порівняно невелика сума.  Потім прийняли рішення про реформу. Перша ж цифра, що була озвучена: 5,2 % від ВВп з 2020 року. Говорили, і що вийшло? 2,8 %... Тому вже сьогодні ми бачимо масштаби недофінансування медицини країни – 300 %. Я готовий захищати ці цифри», - сказав Шніцер.  

З його слів, особлива проблема – затверджені розрахункові тарифи на лікування одного пацієнта:

«А чого КМУ має затверджувати тарифи? А чому не НСЗУ? Чому ми, підписанти, не вносили свої пропозиції? Чому наша роль в цьому – абсолютний нуль? Наша дитяча лікарня готова до контрактування, а я не готовий як керівник», - уточнив Роман Іванович і навів наглядний приклад.

«Ось, приміром, ми маємо в середньому 4000 пологів в Ужгороді, близько 8 тисяч передбачено НСЗУ на одну породілю, це 32 мільйони приблизно на рік. Але мінімальний кошторис, розрахункова реальна потреба – 80 млн грн! І це не за ліжко, це по конкретних людях!»

Хто має покрити різницю?

Оплата за випадок: то що, ми зацікавлені, об хворий жив не два тижні, а три, і частіше звертався

Депутат Андрій Андріїв додав: «Постає велика проблема – звідки брати кошти на покриття різниці? Де повинні їх шукати і хто? Органи місцевого самоврядування чи самі пацієнти?  Така ситуація по кожній лікарні, і вона турбує нас усіх як депутатів».

Депутат Іван Куцина додав доволі грубо, але по суті: «Як неспеціліст я дійшов висновку, що по дорогах у нас завтра будуть ходити хворі туберкульозом, різними  інфекціями, психіатрично хворі люди… Ходитимуть, бо їх просто ніхто не лікуватиме, не надаватиме допомогу! А де права і свободи, гарантовані цим людям Конституцією?»

Роман Шніцер додав: з ситуації треба виходити помірковано, і це має розуміти держава. Бо непорімкованими кроками ми створюємо тільки проблеми. «Ось ще один приклад: за останні 5-6 років із 19 000 пологів за рік ми маємо 12,7 тисяч пологів.  Уже висновки очевидні. Інше питання - розрахунок пологів, інфекційних, туберкульозних хворих завжди йшов у розрахунку на 60 % заповнення, щоб було куди відселити хворих на випадок спалаху інфекцій і так далі. Тепер цього не передбачається. Треба робити реформи, але без зміни правильного підходу. І орієнтуватися на базові законодавчі акти».

«Я мав проблему коронарну. Колеги до мне відносилися добре, але! Мені це коштувало 16 тисяч – тільки на ліки. А комусь і більше. А передбачено НСЗУ в кілька разів менше. Тому є питання, які треба виконувати, які – вивчати, а по яких – кричати!» - додав Р. Шніцер.  

Питання довго обговорювали, зрештою депутати проголосували за протокольне доручення фахівцям розрахувати потребу в дофінансуванні медзакладів області з 1 квітня, «щоб бодай уявляти масштаби».

uzhgorod.net.ua

 

11 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів