Від здорового харчування - до крайнощів: як не нашкодити організму?

Від здорового харчування - до крайнощів: як не нашкодити організму?
Здорове харчування має і зворотний бік медалі, коли вставши на вірний шлях, люди занадто захоплюються і починають виключати більшість харчових продуктів, необхідних нашому організму. Щоб не робити помилок і бути здоровими, пропонуємо вам дізнатися про крайнощі здорового харчування, яких варто уникати.

 

Повна відмова від хлібобулочних виробів

Хліб в нашій країні їдять багато, для нас це традиційна закуска практично до будь-якої страви. Але це джерело швидких вуглеводів призводить до неминучого набору зайвих кілограмів. Тому, встаючи на стежку правильного харчування, ми першою справою викреслюємо саме хліб зі свого раціону.

Парадокс, але в признаній найкориснішій для здоров'я дієті — середземноморській — проголошений справжній культ хліба і макаронних виробів. Вся річ у тому, що борошно для «їх» хліба і макаронів готують із твердих сортів пшениці. До складу такого борошна входять не швидкі вуглеводи, як у нашому пшеничному, а повільні. Вони діють на обмін речовин найкращим чином. Всупереч поширеній думці, така система не традиційна для всіх середземноморських країн. Наприклад, в Італії застосування такого виду борошна було встановлено законодавчо, а сьогодні його використання в рецептах вже невіддільне від італійців.

Вихід: уважно читайте упаковку. «Вирахувати» продукти з твердих сортів пшениці можна і візуально: макарони — помітно темніші, а в цільнозерновому хлібі присутні зернятка і висівки, які потрапляють в тісто при виготовленні.

Купувати тільки знежирені молочні продукти

Сьогодні ні для кого не секрет, що молочний жир у раціоні потрібно скорочувати. Всесвітня організація охорони здоров'я називає його одним з ключових провокаторів хвороб серця і судин у Європі, а також серйозним активатором діабету і розвитку онкології. Причиною тому є високий вміст насичених жирних кислот і гормонів росту.

Але повне вилучення жиру з молочних продуктів — не вихід, оскільки велика частина вітамінів, що містяться в молоці, жиророзчинні. Крім того, знежирені продукти не такі смачні: звичний нам смак молока забезпечує саме жир. Щоб не втрачати його, виробники додають у знежирені продукти цукор, в результаті ми споживаємо його в кілька разів більше, ніж це допустимо в добу.

Вихід: купуйте маложирні молочні продукти (до 2,5 відсотків жирності). А якщо за показаннями здоров'я вам взагалі не можна молочний жир — функціональні, де його спеціально замінюють на рослинні поліненасичені жирні кислоти.

Зловживати продуктами для діабетиків

Продукти з таким маркуванням нерідко вибирають не тільки люди з діабетом — вони дуже популярні серед споживачів, які просто хочуть купувати полегшені версії звичної їжі. Дійсно, цукор в таких продуктах замінюють на фруктозу, яка на перших погляд «лайт»-версія цукру.

Але по калорійності вони нерідко не поступаються, а навіть переганяють своїх прототипів. Крім того, є ще один важливий момент. В солодких продуктах для діабетиків у великій кількості можуть міститися трансжири. Саме ці компоненти харчування, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, і блокують сприйнятливість до інсуліну.

Вихід: щоб покупка продуктів з дієтичного відділу не обернулася проблемами зі здоров'ям, уважно дивіться на упаковку і шукайте їжу з маркуванням «без трансжирів» або «не містить транс-ізомерів жирних кислот» — це одне і теж.

Пити пакетовані соки

Найбільш корисною альтернативою газованим напоям ми вважаємо соки. Насправді ця переконаність — результат грамотної роботи маркетологів, яка велася роками. Всупереч поширеній думці, головна біда газованої води — не консерванти та барвники, а великий вміст цукру. Його вміст в пакетованих соках практично аналогічний.

Навіть якщо сік 100-відсотковий (наприклад, яблучний або апельсиновий), вміст природних цукрів (фруктози або сахарози) у ньому також високий. Крім того, в пакетованих соках часто відсутня корисна клітковина, яка становить левову частку користі натуральних фруктів. У підсумку проблема нікуди не зникає. Свіжовичавлені соки, зрозуміло більш корисні, однак і ними не можна зловживати, особливо на голодний шлунок.

Вихід: ВООЗ рекомендує випивати в день не більше 200 мл соку. Тобто лише стакан в день не завдасть шкоди фігурі. А дієтологи рекомендують розбавляти соки наполовину водою, так ми ще зменшуємо вміст цукрів. Крім того, соки, особливо солодкі, краще пити в першій половині дня — тоді весь цукор піде у справу, тобто витратиться на розумову або фізичну діяльність, не осівши куди не потрібно.

Повністю відмовлятися від солі і цукру

Сьогодні це, на жаль, практично нездійсненна ідея. У сучасних продуктах часто є прихована сіль або цукор, про вміст яких ми можемо навіть не підозрювати. Він не завжди виноситься на упаковку.

Вихід: відмова від солі і цукру буде ефективною, тільки якщо знати список популярних продуктів, де ці компоненти містяться у великій кількості в «прихованому» вигляді.

Сіль: хліб, сири, фастфуд, супи швидкого приготування, чипси, ковбаси, напівфабрикати, овочеві соки, консервовані овочі.

Цукор: каші швидкого приготування, сухі сніданки, фруктові соки, випічка, багато напоїв, що містять кофеїн, фрукти і сухофрукти.

Але не забувайте, що сіль необхідна нам для повноцінної роботи організму, а цукор дає енергію. Може не варто зовсім від них відмовлятися? А просто зменшити кількість.

Важливо

Ці прості факти можна взяти до уваги, але треба розуміти, що в питаннях харчування не може бути однієї істини для всіх. Перед тим, як прийняти рішення про відмову від якого-небудь продукту, поговоріть про це з лікарем, не вважайте це формальністю. Не кидайтеся в крайнощі — якщо дотримуватись цього принципу, то перехід на здоровий спосіб життя буде безболісним.

 

02 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів