Чи забезпечені рівними правами та можливостями закарпатки?

Чи забезпечені рівними правами та можливостями закарпатки?
Жінки в різних сферах часто не менш успішні, ніж чоловіки.

 

Про забезпечення та реалізацію рівних прав, можливостей жінок і дівчат на Закарпатті йшлося напередодні на круглому столі в облдержадміністрації, участь у якому взяла й керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради, заступниця голови ради ГО «Ужгородська міська організація Спілки жінок України» Олена Макара.

Заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна, відкриваючи зібрання, відзначила, що у залі зібралися впливові жінки із різних сфер: від громадських активісток – до управлінців, кожна з яких успішна справі, яку робить. Разом із тим, щодня українські жінки долають численні виклики.

Учасники круглого столу обмінювалися досвідом, зокрема щодо особливостей правового механізму забезпечення прав жінок та гендерної рівності, впровадження гендерного підходу у навчально-виховний процес закладів освіти, економічних можливостей жінок і дівчат, проблем дискримінації та насильства, становища мігранток, внутрішньо переміщених, тих, що постраждали від торгівлі людьми, жінок з інвалідністю тощо.

Олена Макара на прикладі Ужгорода поділилася думками щодо доступу жінок до влади та їхньої участі в роботі органів місцевого самоврядування. Відзначила найперше, що наше місто, утім як і кожна громада, відображає загальнодержавні тенденції з цих питань.

«Гендерне» обличчя Ужгородської міської ради на сьогодні є таким: нинішній депутатський корпус представлений 36 народними обранцями, з котрих лише 3 жінки, тобто співвідношення 1:12. Утім, одна з них є секретарем ради, інші дві очолюють постійні депутатські комісії.

Нині із п'яти осіб керівного складу Ужгородської міської ради – 2 жінки: секретар ради та керуюча справами виконкому. Жінки на таких посадах — не рідкість для Ужгородської міської ради. За період 7 скликань були три жінки-секретарі та 4 керуючі справами виконкому. Можна сказати, що у міськраді нашого міста це традиційно «жіночі» посади, відмітила Олена Макара.

Разом із тим, дві третини працівників Ужгородської міської ради – жінки. Із 36 керівників департаментів, управлінь, відділів, служб половина – жінки. Суто «жіночими» структурами є загальний відділ, звернень громадян, кадри, бухгалтерія, реєстраційні служби, ЦНАП, архів. Суто «чоловічі» структури — програмного забезпечення, запобігання корупції, надзвичайних ситуацій. Це можна пояснити усталеним розподілом професій за статтю. Утім, є й винятки: відділ оборонної та мобілізаційної роботи очолює жінка, і робить це успішно, важкі ділянки — служба у справах дітей, інспекція праці, технічний нагляд ДМГ теж очолюють жінки.

Жінки-керівники середньої ланки не менш успішні за чоловіків, нерідко й ефективніші, підкреслила Олена Макара, додала, що дискримінації у зарплатах в Ужгородській міській раді немає. Говорили на круглому столі й про вплив ґендерних стереотипів, недостатню представленість у найвищому законодавчому органі країни та на інших владних посадах, сексизм, домашнє насильство та сексуальні домагання.

Пресслужба Ужгородської міської ради

 

06 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів