Як мінімізувати можливість «підхопити» коранавірус

Як мінімізувати можливість «підхопити» коранавірус
В Україні та світі продовжують боротися із стрімким поширенням короновірусної інфекції. З 12 березня запроваджений тритижневий карантин у всіх закладах освіти, а з 17 березня карантинні заходи в Україні значно посилилися. Передусім, у такий непростий час необхідно зберігати спокій, бути відповідальним та черпати новини й поради про запобігання інфікування COVID-19 тільки у фахівців на перевірених інформаційних платформах. Щоб допомогти вам в цьому ми дізнавались, що треба знати про новий коронавірус та яких правил безпеки дотримуватися, у викладача інфекційних хвороб з 30-ти річним стажем роботи, кандидата медичних наук, доцента кафедри мікробіології, вірусології, епідеміології з курсом інфекційних хвороб Антона Когутича.

 

Цей інфекційний агент успішно здолав міжвидовий бар´єр і з хвороб, що є притаманними тільки для  тварин, став небезпечним для людської популяції. Сьогодні у нас немає імунітету проти цього захворювання, людина практично беззахисна перед ним. Протидіяти йому можуть лише неспецифічні ланки нашої імунної системи і розуміння особливостей епідеміологічного процесу при цій інфекційній хворобі. 

Ми повинні пам´ятати, що вірус грипу на початку минулого століття, який також здолав міжвидовий бар´єр, призвів до загибелі близько 50 млн. жителів планети. А це приблизно відповідає кількості жертв Другої світової війни. Сьогодні коронавірус має подібні епідеміологічні характеристики. Як з ним боротися?

  

Для кожної інфекційної хвороби є характерним свій епідеміологічний процес, свої особливості поширення  серед людської популяції. Цей процес складається із джерела збудника (вірус передається від людини до людини), механізмів поширення (повітряно-краплинний, контактно-побутовий)  та сприйнятливого контингенту до даного інфекційного агенту у людській популяції. Слід пам´ятати, що при наявності колективного імунітету близького до 95 % епідеміологічний процес стає неможливим (іншими словами, коли ми маємо імунітет проти даного патогенну). Враховуючи ту особливість, що всі люди на нашій планеті не контактували з цим патогеном – сприйнятливість до нього загальна, і всі ми становимо потенційну можливість для цього патогенну бути інфікованими. На що ми можемо вплинути у розумінні епідеміологічного процесу? На «джерело» – максимально раннє виявлення та ізоляцію кожного хворого на коронавірусну інфекцію. На це направлені всі контролюючі заходи при перетині кордону, виявлення підозрілих випадків.

На третю ланку епідеміологічного процесу – «сприйнятливий організм», ми можемо впливати, на превеликий жаль, лише неспецифічними методами – загартовування, нормальне харчування, повноцінний сон, відпочинок і т.д.  Найбільш ефективними заходами, які доступні всім нам – це вплив на другу ланку епідеміологічного процесу: «механізми поширення». 

Як ми можемо запобігти передачі інфекційного патогену від хворої особи до здорової, до кожного з нас? 

Найперше слід пам´ятати, що вірус передається повітряно-краплинним механізмом, тож: 

  • остерігайтесь людей, котрі мають ознаки ГРВІ; 
  • при  прогулянках намагайтесь тримати інтервал між собою і іншими особами 1-1,5, а краще 2 м.;
  • уникайте приміщень, де знаходиться значна кількість людей;
  • якнайменше контактуйте із незнайомими, а, можливо, і нездоровими особами. 

Для поширення захворювання характерний також контактний механізм: вірус тривалий час може знаходитись на предметах довкілля, попадати на Ваші руки і з ним до ваших слизових оболонок (ніс, ротова порожнина, очі). Тому у  вас повинні виробитись звички:

  • якнайчастіше мити руки; 
  • обробляти руки антисептиками;
  • не торкатись обличчя своїми руками.   

Дистанційне навчання у нашому виші спрямоване саме на другу ланку епідемічного процесу –  мінімізувати контакти між окремими особами, а тим самим запобігти ймовірним випадкам зараження у студентському колективі. Студенти роз´їхались по домівках, ніби канікули. З іншого боку дистанційне навчання повинно перевірити здатність наших студентів на самоорганізованість, відповідальність перед обраним фахом і, напевно, перед самим собою. 

Я викладач інфекційних хвороб з 30-ти річним стажем роботи, і дуже добре усвідомлюю складність сьогоднішньої ситуації з коронавірусом. Я бачу і сам беру участь у тих заходах, які спрямовані на запобігання поширенню цієї недуги серед нашого населення, серед наших студентів. Впевнений, що ми всі разом здолаємо COVID-19  і з наступного навчального року спокійно і при повному здоров´ї приступимо до виконання наших навчальних програму повному обсязі.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів