На Закарпатті існує "Американський ліс" з 80 метрових ялиць (ВІДЕО)

На Закарпатті існує "Американський ліс" з 80 метрових ялиць (ВІДЕО)
Унікальний ліс з 80 метрових американських ялиць знаходиться у дендропарку "Березинка" неподалік Мукачева.

 

Abies grandis або ж ялиця велетенська - дерева сягають майже до 80 м у висоту і 155 см у діаметрі. Посадили її в Закарпатті близько 30 років тому.

Сама назва "Американський ліс" не офіційна, — каже майстер розсадника Наталія Слободянюк, — її придумали самі лісівники, через країну походження хвойного дерева. На жаль, з 350 гектарів залишилося всього 50 соток, які знаходяться в дендропарку "Березинка".

Унікальність дерева — у його смолі, з якої на початку 1940-х років і подекуди до нині виробляють спеціальний оптичний "швейцарський" клей.

Приріст ялиці майже в 3 рази більший, ніж нашої української. Глибина якірної кореневої системи 3 метри, тому сильний вітер дерево не лякає. Зараз вже близько чотирьох років дерево плодоносить.

Повітря в середині лісопосадки надзвичайно насичене киснем, сюди рекомендують приїжджати хворим на анемію. Та й взагалі - це місце наче з казки, додають лісівники.

За чутками — на цьому місці існує тектонічний розлом: температура в рази менша в середині, сильні пориви вітру і найцікавіше - місцеві тут неодноразово бачили кульову блискавку.

Закарпатське ОУЛМГ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Виталий 2020-03-22 / 12:07:51

    80 метров? вы наверное ошиблись)) 16 этажный дом - это 50 метров