Ганна Ломага: «Вкрай важливе відповідальне ставлення працівників та роботодавців до власного здоров'я та здоров'я оточуючих!"

Ганна Ломага: «Вкрай важливе відповідальне ставлення працівників та роботодавців до власного здоров'я та здоров'я оточуючих!"
Про це в розмові з начальницею відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби Ганною Ломагою.

 

Інтерв’ю записуємо дистанційно (на щастя, сучасні онлайн-сервіси дозволяють це робити), фото використовуємо ті, які були зроблені раніше, ще до початку оголошення карантину.

-  Пані Ганно, вочевидь, у вашої структури роботи зараз – через край!

- Так, роботи вистачає. Насамперед це, певна річ, участь у позапланових засіданнях комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій органів місцевого самоврядування (з січня 2020 року їх було 14, з них 8 при Чопській міській раді, 6 при Ужгородській РДА), за рішенням яких з метою недопущення занесення і поширення COVID-19 прийнято низку важливих рішень Відтак ми проводимо активну роз’яснювальну роботу про заходи профілактики захворювання коронавірус в Ужгородському районі та м. Чопі. З дотриманням всіх санітарних вимог, певна річ…

-  Для чого це потрібно?

-  Насамперед, щоб керівники підприємств, які працюють, розуміли свою відповідальність у цій ситуації, а також знали, як діяти. Ми наголошуємо завжди: відповідальне ставлення працівників та роботодавців до власного здоров'я та здоров'я оточуючих! Нагадуємо, що основне сьогодні правило таке: захворів – сиди вдома! Не варто ризикувати власним здоров’ям та здоров’ям інших. У разі погіршення стану – потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Керівнику ж потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та особливо осіб, що повернулись з відпустки або з відрядження з країн, в яких були зареєстровані випадки COVID-19.

- Вочевидь, вчасна діагностика тепер відіграє неабияку роль?

Однозначно, ми надаємо роз’яснення, як визначити на початкових стадіях коронавірус, адже на початковій стадії недуга має такі ж симптоми, що й інші гострі вірусні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести. Проте найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. В цьому його небезпека.

 Саме тому надажливе - вчасне діагностування. Так як за симптоматикою коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, то важливо відразу звернутись до лікаря. Про це ми й говоримо: якщо ви протягом останні 14 днів повернулись із країни, в якій зафіксовані випадки коронавірусу або ж спілкувались із людиною, яка контактувала із тим, хто прибув до України з країн де зафіксовані випадки коронавірусу – відразу попередьте про це свого сімейного лікаря. Надалі - лікар має алгоритм дій, що робити.

- Чи надаєте ви працівникам підприємств, що, так би мовити, в зоні вашої компетенції, рекомендації, як убезпечити себе від зараження?

- Однозначно, причому ці рекомендації детальні й стосуєються різних підприємств.

Що радите?

-  Перше й основне – ретельно і часто мити руки з милом чи обробляти їх антисептиком. Причому миття рук з милом має відбуватися так: тривалість процедури — 20–40 с, вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою.

Обробка рук спиртовмісним антисептиком має відбуватися спиртовмісним антисептиком для рук — розчином із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад, настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими).  Наголошуємо, що антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню),  тривалість обробки при цьому – близько 30 с. Також особливу увагу варто приділяти нігтям, бо під ними накопичується найбільше бруду. Обов’язкова процедура обробки рук у разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами.

До речі, що важливо в нинішній ситуації: у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри. Також слід контролювати доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

- Важливим при цьому засобом захисту є і захисна маска, особливо, якщо людина хвора?

- Якщо людина захворіла, то їй найкраще залишатися вдома і звернутися до лікаря. Якщо ж виникла необхідність вийти і стан не гострий, то використовуйте захисну маску. До слова, маску теж слід використовувати правильно: вона має покривати ніс і рот;  має щільно прилягати, без відступів по краях, слід міняти маску, щойно вона стала вологою, не варто чіпати зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком. Потрібно міняти маску щочотири, а то й щодві години, не можна використовувати маску повторно.

- Чи є додаткові рекомендації працівникам на об’єктах харчування?

- Так, і ми додатково наголошуємо на них. Щодо термообробки: необхідно суворо дотримуватись існуючих вимог до приготування страв.

 Миття посуду повинно проводитись строго по інструкції: видалення залишків їжі, потім миття щіткою за температури води 50 градусів з миючими засобами, відтак миття з додаванням дезрозчину у іншій ємності (ванні), потім уже ополіскування під проточною водою температурою не менше 65 градусів – це також в окремій ємності, зрештою просушування на спеціальних полицях.

До всього, службою розроблені інформаційні матеріали, брошури з питаннь, як знизити ризику інфікування коронавірусом, ми надаємо їх у закладах і просимо встановити на видних місцях, дошках оголошень закладу. Просимо також викладачів проводити відповідну роз’яснювальну роботу з учнями, надсиати матеріали у батьківські та дитячі групи у соцмережах тощо.  

- Спасибі за розмову, пані Ганно, успіху вам нині та міцного здоров’я!

Надія Петрів, спеціально для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів