Психологиня Наталія Братасюк – про боротьбу зі стресом, викликаним коронавірусом

Психологиня Наталія Братасюк – про боротьбу зі стресом, викликаним коронавірусом
Страх невідомості, боязнь інфікуватися самому, хвилювання за близьких на фоні сидіння у чотирьох станіх, хочемо ми того чи ні, впливають на моральний стан. Як полегшити стресовість – радить ужгородська психологиня Наталія Братасюк.

 

"Ми опинилися сьогодні в ситуації стресу: карантин, пандемія. Ця реакція в принципі нормальна, бо викликає страх, який повинен сигналізувати нам про готовність  організму до небезпеки й спонукає до фізіологічної готовності – до боротьби або до втечі.  Але проблема в тому, що ця загроза невидима, якась ніби ефемерна. Тому є запит на інформацію: Як нам діяти? Що нам робити при коронавірусі? Організм продукує гормони стресу й виникають різні страхи, а з ними й паніка", – пояснює Наталя.

Кожен рятується по-своєму

"Причина паніки – нова, невідома інформація про щось, як от пандемія коронавірусу, про яку досі ніхто не чув і не знав. Але потрібно розуміти, що як і брак інформації, так і її надлишок посилюють паніку. Паніка – це психічний стан, який виникає на уявну або реальну загрозу. На сьогодні маємо відсутність готового рішення і ось це й збільшує рівень паніки, бо відчуваємо загрозу для себе та своїх близьких".

Способи порятунку у всіх різні: хтось намагається заховатися, хтось – тікає в іншу реальність та відволікається, хтось заперечує...

"Можна спробувати «втекти»: самоізоляція – це теж метод втечі, – розповідає психологиня. – Люди рятуються і у віртуальному світі – соцмережах і ін. Спостерігаємо ще одну реакцію, як гальмування – люди не виконують певних дій, які потрібні в цих умовах: не використовують жодних захисних методів. Ще одна реакція – жити так, ніби нічого не сталося – що пандемія десь там і я її ігнорую. Можуть бути напади істерики – голосіння, волання про допомогу, істерики, які нагнітають паніку".

Як боротися зі стресом

"Для того, щоб справитися з цим, важливо жити тут і тепер. Ця ситуація – є своєрідним випробуванням для нас: наскільки ми людяні, наскільки ми стресостійкі. Тому ті, хто більш стресостійкий, мають дати допомогу тим людям, які не можуть витримати цієї ситуації. Встали вранці подивилися навколо – сім’я тут, всі здорові, тож день починається добре… І так іти далі…", – запевняє Наталія Братасюк.

Які ще поради стануть у нагоді?

Загалом психологи радять у подібних стресових ситуаціях зменшити споживання медіаконтенту, не дискутувати, щоб уникати конфліктів, усвідомлювати, що стрес і паніка не сприяють у вирішенні ситуації. Що б не відбувалося, життя триває.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів