10 фільмів Docudays UA, які варто переглянути

10 фільмів Docudays UA, які варто переглянути

 

Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA не скасували через карантин і вирішили провести ОНЛАЙН З 24 КВІТНЯ ДО 3 ТРАВНЯ. Docudays UA стане першим українським кінофестивалем онлайн, а долучитися до нього зможе будь-хто з України, пише The Village.

Програма фестивалю включатиме 45 онлайн-стрімів дискусій і лекцій і понад 50 стрічок із фестивальної кінопрограми. Публічні онлайн-трансляції відбуватимуться з 24 квітня до 3 травня на сайті фестивалю. Фільми транслюватимуть у віртуальному кінотеатрі DOCU/SPACE: щоб подивитися, треба зареєструватись. Будуть доступні понад 50 фестивальних стрічок із конкурсних і позаконкурсних програм. Більшість фільмів не мають розкладу, переглянути їх можна в будь-який зручний час. Виняток – стрічки з DOCU/УКРАЇНА: кожен із фільмів національного конкурсу буде у відкритому доступі протягом однієї доби.

The Village Україна обрав 10 стрічок фестивалю, які варті уваги.

«Колообіг»

Три роки спостереження за рухомим пейзажем Києва, сконденсовані у 10 хвилин екранного часу. Фільми київського режисера і публіциста Олексія Радинського уже раніше відзначили на кінофестивалях Docudays UA.


ПРЕМ’ЄРА: 2020

ВИРОБНИЦТВО: Україна, Сполучене Королівство

РЕЖИСЕР: Олексій Радинський

ТРИВАЛІСТЬ: 10 хвилин

«Заморожена надія»

Дворічна дівчинка з Бангкока на прізвисько Айнц стала наймолодшою людиною у світі, яка пройшла процедуру кріоконсервації. Вона померла від раку мозку. А сім'я помістила її тіло в американській лабораторії. Батько дівчинки, дослідник лазерних технологій, хоче дати Айнц можливість відродитися в регенерованому тілі. Він намагається втілити мрію разом із сином, 15-річним вундеркіндом на ім’я Матрікс, який хоче допомогти повернути сестру до життя.


ПРЕМ’ЄРА: 2018

ВИРОБНИЦТВО: Таїланд

РЕЖИСЕРКА: Пайлін Ведель

ТРИВАЛІСТЬ: 75 хвилин

«Земля блакитна, ніби апельсин»

Стрічка розповідає про життя родини з містечка Красногорівка у «червоній зоні» Донбасу, яке чи не найбільше постраждало від обстрілів. Найскладнішими для родини були 2014–2015 роки. Щоночі вони спали у підвалі. Будинок їхніх сусідів зруйнувало снарядом. Зруйнована і школа, де навчалися діти. Попри всі обставини, головні герої не втрачають надії й вирішують самі фільмувати події, знімаючи фільм про війну.


ПРЕМ’ЄРА: 2020

ВИРОБНИЦТВО: Україна, Литва

РЕЖИСЕРКА: Ірина Цілик

ТРИВАЛІСТЬ: 74 хвилини

«Клуб під назвою «Сила волі»

Громадський центр та музична школа «Сила волі» – це пристановище для вигнанців суспільства. Коли над ним нависла загроза закриття через розвиток міста, виникло питання: чи знайдеться достатньо сили волі, щоб захистити улюблене місце перед обличчям загрози?


ПРЕМ’ЄРА: 2018

ВИРОБНИЦТВО: Нідерланди

РЕЖИСЕРКА: Ніна Карім ван Орт

ТРИВАЛІСТЬ: 23 хвилини

«Ньютопія»

У пошуках утопії норвезький мандрівник Аудун Амундсен потрапляє у джунглі Індонезії. Тут він зустрічається з шаманом Аманом Паксою та його кланом, які живуть без грошей, електрики й сучасних приладів. Амундсен зачарований їхнім способом життя й вирішує його задокументувати. Режисер спостерігає за подорожжю шамана до сучасності протягом майже 15 років.


ПРЕМ’ЄРА: 2019

ВИРОБНИЦТВО: Норвегія

РЕЖИСЕР: Аудун Амундсен

ТРИВАЛІСТЬ: 88 хвилин

«Межа»

Стів Беннон був постаттю з близького оточення Дональда Трампа і просував ультраправу ідеологію у найвищих ешелонах американської політики. Та він залишив посаду головного стратега Білого дому у серпні 2017 року. Звільнившись від офіційних повноважень, він міг необмежено користуватися своїм впливом, перетворивши власну версію націоналізму на глобальний рух. Стрічка проливає світло на роль Беннона у мобілізації й об’єднанні крайніх правих партій задля перемоги на виборах до Європарламенту 2019 року.


ПРЕМ’ЄРА: 2019

ВИРОБНИЦТВО: США

РЕЖИСЕРКА: Елісон Клеймен

ТРИВАЛІСТЬ: 91 хвилина

«Не хвилюйся, двері відчиняться»

Фільм знято влітку та взимку в електричках, що курсують між Києвом і кількома провінційними містечками. Стрічка запрошує проїхатися з робітничим класом, серед якого переважно маргіналізовані пасажири та торговці. Слідуючи за кількома людьми та сім’ями з одного вагона до іншого, зі станції на станцію, поринаєш у їхні повсякденні турботи й дізнаєшся про дилеми створення нової постреволюційної ідентичності.


ПРЕМ’ЄРА: 2019

ВИРОБНИЦТВО: Канада

РЕЖИСЕРКА: Оксана Карпович

ТРИВАЛІСТЬ: 78 хвилин

«Будинок»

На сході України стоїть Держпром – Будинок державної промисловості. Ця споруда, збудована у 1925-1928 роках, була покликана втілювати ідею комунізму. Колись вона була взірцем авангардистського руху, а нині здається майже забутою. Фільм «Будинок» балансує між класичною документалістикою спостереження та експериментальним кіно. У ньому майже немає діалогів – це радше поема з рухомих зображень. Використовуючи різні матеріали, в тому числі архівні кадри 1920-х років, фільм оповідає, як минуле й сучасність, рух і час пов’язані зі статичністю архітектури.


ПРЕМ’ЄРА: 2019

ВИРОБНИЦТВО: Німеччина, Україна

РЕЖИСЕРКИ: Тетяна Кононенко, Матільда Местер

ТРИВАЛІСТЬ: 93 хвилини

«Тунель»

Гірська ущелина у віддаленому грузинському селі – таємниче місце, оточене горами й лісами. Поряд лише стара залізнична платформа, дерев’яні будинки та дика природа. Єдиний доступний транспорт для більшості селян – стара електричка, яка курсує двічі на день. Та коли до села долинають звуки вибухів, стає зрозуміло, що це місце зміниться раз і назавжди: тут хочуть збудувати сучасну залізницю, яка з’єднає Китай із Європою.


ПРЕМ’ЄРА: 2019

ВИРОБНИЦТВО: Грузія, Німеччина

РЕЖИСЕРИ: Ніно Орджонікідзе, Вано Арсенішвілі

ТРИВАЛІСТЬ: 93 хвилини

«Усі коти сірі у темряві»

Крістіан живе з двома кішками «Мармеладкою» та «Катюшею» і сам себе називає «Котолюдиною». Усі троє нерозлучні. Оскільки чоловік прагне стати батьком, то знаходить вишуканого кота-іноземця, щоб запліднити свою любу кішку Мармеладку. «Усі коти сірі у темряві» – мелодрама про нешаблонні взаємини між тваринами та людиною.

 

18 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів