На Закарпатті фотопастка зафіксувала кота лісового. Як його відрізнити від свійського

На Закарпатті фотопастка зафіксувала кота лісового. Як його відрізнити від свійського

 

В Ужанському національному природному парку фотопастка зафіксувала кота лісового, який занесений до Червоної книги України. Про це повідомили на сторінці нацпарку у Facebook.

"Кота лісового в природі помічають частіше, ніж рись, особливо часто він трапляється на невеликих лісових галявинах і узліссях. Помітною характерною ознакою, яка відрізняє кота дикого від свійського, є великий хвіст з 4-6 чорними кільцями і тупим кінцем. Дикі кошенята мають очі небесного забарвлення, яке в дорослих стає сірим", — йдеться в повідомленні.

За словами провідної наукової співробітниці нацпарку Нелі Коваль, для збереження цих рідкісних тварин важливі старі дерева з дуплом, в яких кішки люблять влаштовувати кубла для народження і вигодовування потомства. У лютому-березні коти паруються, тому обходять і мітять великі території для пошуків пари.

"Свійські коти становлять небезпеку для існування кота лісового, але не пряму, фізичну, а як виду, які сприяють гібридизації потомства шляхом схрещування в природних умовах. Окрім того, домашній котик, якого з “легкої” руки жорстоких господарів було викинуто в ліс, стає здичавілим і передає справжнім диким котам не тільки свої гени, а й хвороби, які для них можуть стати смертельними", — повідомили на сторінці Ужанського національного природного парку.

 

05 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів