Оренда житла vs. Карантин: хто кого? Огляд ситуації на ринку нерухомості в Ужгороді

Оренда житла vs. Карантин: хто кого? Огляд ситуації на ринку нерухомості в Ужгороді
Карантин вплинув на більшість сфер життя. А як змінилася ситуація на ринку нерухомості? Чи змінилися ціни? Чи йдуть на поступки власники житла? Про це журналісти Uzhgorod.net.ua розпитали у керівника агенції нерухомості «ПІК» Павла Дацьо.

 

– Павле, як змінився ринок оренди житла? Що зараз більше у попиті: довготривала оренда чи подобова?

– За період карантину відбулися певні зміни, хоч і не такі суттєві, як в інших сферах: орієнтовно на 15-25% зменшився попит на оренду житла. Одна з причин – люди дотримуються рекомендованих карантинних заходів та самоізоляції, не ризикують змінювати своє житло, зараз не найкращий час для переїзду. Попит упав як на довготривалу, так і на подобову оренду.

– Чи є запит на житло для самоізоляції?

– Так, багато людей, які повертаються в Ужгород, на період самоізоляції шукають собі окреме житло, щоб не наражати своїх близьких на небезпеку. Дехто повертається із заробітків, хтось просто приїхав додому, бо хвилювались, що можуть закрити кордони і невідомо як буде далі; дехто працює на роботах, де потрібно контактувати із багатьма людьми і хвилюється за здоров’я власної сім’ї, літніх батьків та маленьких дітей. Це непрості ситуації, але варто зрозуміти людей в такому складному становищі.

– Чи є запит на житло від туристів? Що шукають? Квартири чи будинки?

– З карантином місто вже не відвідують туристи, отже і запиту як такого нема. Хіба що є варіанти, коли приїжджають по роботі, здебільшого на короткий термін 1-3 дні, рідше на довготривалий період. У нас зараз більш популярний внутрішній туризм, багато втікають з міста в гори, тепер і погода дозволяє. Наш регіон часто розглядають як місце для переїзду з інших куточків України, тому багато людей періодично шукають тут нерухомість.

– Як змінилися ціни? Яка загалом цінова політика і наскільки вона змінилася?

– Аналізуючи пропозиції, які до нас надходять, ціни впали на 10-20%. До прикладу, двокімнатну квартиру на вторинному ринку минулого року здавали в оренду орієнтовно за 5500-6500 грн. Сьогодні аналогічні пропозиції з‘являються за 4500-5500 грн.

Чи йдуть власники житла на поступки орендарям? Багато хто залишився без роботи і в людей виникають труднощі з оплатою житла...

– Так, у цій ситуації деякі власники нерухомості пішли на поступки та стали допомагати своїм орендарям. Багато наших клієнтів звільнили своїх орендарів від орендної плати (окрім комунальних платежів), деякі знизили ціну майже вдвічі. Звичайно, не всі можуть дозволити собі такі речі, але певна частина все ж поставилася досить лояльно. Також власники сегменту оренди “подобово” роблять знижки майже на всі свої пропозиції. Це приємні моменти і нам подобається за ними спостерігати. Своєю чергою теж намагаємося допомагати та робити знижки нашим клієнтам.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів