Смакота: 9 улюблених тістечок від ужгородського кондитера Валентина Штефаньо
Найбільше він цінує класику з ХХ, ХІХ століть, водночас є інтерес скуштувати нову інтерпретацію культових рецептів. Кондитер жартома називає себе радше карамельно-шоколадним, аніж ягідно-фруктовим. Валентин розповів виданню Varosh про шість улюблених класичних десертів і три за винятково авторською рецептурою. Все можна скуштувати у кондитерських Valentin&Valentina Shtefanyo.
Далі – пряма мова.
Класичні рецепти
Мільфей. Це прісне слоєне тісто з ніжним кремом – це може бути крем Муслін, збиті вершки або крем Дипломат.
Крем-брюле. Мені подобається поєднання ніжної структури крему з хрусткою солодкою карамельною скоринкою. І зазвичай, якщо в десерті присутні різні смаки й текстури – солодке й кисле, м’яке й хрумке – то це додає йому певної унікальності.
Заварне тісто у різних виконаннях. Люблю у всіх його інтерпретаціях: еклер, “Релігійне”, Шу, Крокембуш…
Тістечко Рояль-шоколя. Чисто шоколадне. Тут є кілька фактур: праліне з хрумкими пластівцями, шоколадний мус, ніжний бісквіт без борошна на какао-порошку.
Рояль-шоколя.
Торт Фрез’є. Класичний бісквіт, крем-муслін і свіжа полуниця. А ще відзначу Шарлотку з баварським мусом, малиновим пюре, прикрашаємо її ягодами малини. Для цієї шарлотки крем Англез заварюється на жовтках, туди додаються желатин і вершки.
Шарлотка.
Власні рецепти
Єва. Це тістечко з яблуками. Там і карамель, і хрумкий чипс із різних горіхів, мус Дипломат і тушковані яблука.
Єва.
Еспас. Вигадали його десь рік тому. Поєднуємо тушковане манго, мус на мигдально-фундучному праліне, мигдалевий кекс і вкриваємо все молочним шоколадом.
Еспас.
Чонтварі. Тут превалюють кедрові горіхи, а також карамельне кремю, мус на фундучній пасті, бісквіт без борошна на какао-порошку і бісквіт на праліне. Це більше такий карамельно-горіховий десерт.
Колись мені подобався Версаче, але настільки приїлося, що припинив його робити. Він був достатньо простим: карамелізований горіх, мигдалевий бісквіт, мус на чорному і білому шоколаді. Дехто дуже його любив і постійно про нього питає, проте його вже нема.
Евеліна Гурницька, Varosh
Головне фото: Карл Смутко
До теми
- В Ужгороді та Мукачеві відкриють резиденції Святого Миколая
- Майстер-класи із виготовлення вертепу діють в Ужгороді
- "Мені більше їхати було нікуди". Історія переселенки, яка в Ужгороді знайшла роботу і почала все спочатку
- В обласній станції переливання – нестача крові майже всіх груп. Закарпатців закликають ставати донорами
- В Ужгороді триває реєстрація учасників виставки-конкурсу «Міс-кіс 2024»
- Виробництво препаратів крові: Biopharma будує завод в Ужгороді й планує ще один в Румунії
- У Закарпатській обласній філармонії встановили підйомники для людей на колісних кріслах
- В Ужгородському Хрестовоздвиженському греко-католицькому катедральному соборі освятили статую серця Ісусового
- В Ужгороді відкрили меморіальні дошки Павлу Йозефу Шафарику, Антоніну Дворжаку та Йозефу Гочару
- Майже 2600 пішоходів-порушників притягнули до відповідальності закарпатські патрульні
- У Боздоському парку відкрили першу в Ужгороді спеціально облаштовану ділянку для вигулу та тренувань собак
- В Ужгороді переселенка із Бердянська навчає ромських жінок шити одяг
- В Ужгороді відбувся форум «Партнерство для кращого майбутнього: відновлення та стратегічний розвиток громад»
- У жовтні закарпатські патрульні притягнули до відповідальності за нетверезе керування 100 водіїв
- В Ужгороді встановили лабіринт медіаграмотності «Не віррр – Перевіррр»
- В Ужгороді розповіли, яку грошову допомогу можуть отримати родини полеглих воїнів
- Ужгородці Марії Мартин сьогодні - 100 років!
- "Добрі справи Закарпаття" придбали ще одну автівку для ЗСУ
- Автокемпер надрукували на 3D-принтері в Ужгороді
- Українська академія лідерства розпочала в Ужгороді другий формаційний рік для молоді з усієї України
До цієї новини немає коментарів